"Политико": България внася руски петрол на завишени цени, Путин печели 430 млн. евро

"Политико": България внася руски петрол на завишени цени, Путин печели 430 млн. евро

24 часа

A A+ A++ A

България получи изключение от санкциите на Европейския съюз, забраняващи вноса на руски петрол, уж за да се гарантира, че страната няма да се сблъска с остър недостиг на горива, въпреки че по-широката политика на ЕС имаше за цел да прекъсне основната парична артерия на Русия след пълномащабната атака срещу Киев, пише "Политико".

Но дали България би могла да продължи да внася руски петрол, ако цената му е над горната граница? Митническите служители в София поискали да знаят със сигурност, затова се обърнали към представители на ЕС с молба за "разяснение", според частен имейл от 4 август, видян от "Политико".

"Суровият петрол, внасян въз основа на тези дерогации, не трябва да бъде равен или под 60 долара за барел", гласи отговорът на ЕС.

Според поверителни митнически данни, с които "Политико" се е запознал, от август до октомври България е внасяла руски суров петрол на цени, по-високи от допустимите. Според изчисленията на мозъчния тръст "Център за изследване на енергията и чистия въздух" (CREA) стойността на доставките се оценява на 640 млн. евро. Парите са отишли в руските енергийни фирми, които плащат данъци, помагащи за пълненето на военната каса на Кремъл.

Пропускът в санкциите е типичен пример за мащабните недостатъци, които разяждат опитите на ЕС да спре милиардите, които Русия печели от износ на енергия. Приблизително година след приемането на първоначалните санкции правните пропуски в съчетание с лошото правоприлагане и разрастващата се паралелна търговия продължават да осигуряват приходите на Москва от изкопаеми горива и да захранват почти половината от бюджета на Владимир Путин.

Освен това се е появил цял нов черен пазар за застраховане, транспортиране и укриване на руското гориво по време на пътуването му по света.

С други думи, санкциите не са постигнати. Приходите на Русия от износ на петрол са намалели само с 14% след налагането на ограниченията. През октомври приходите на Русия от изкопаеми горива достигнаха 18-месечен връх.

Също така изглежда, че ЕС е изчерпал възможностите си да направи нещо по въпроса. Последният пакет от санкции на ЕС, който ще бъде финализиран на срещата на върха на лидерите тази седмица, е съсредоточен предимно върху административни промени, които според експертите няма да допринесат за ограничаване на широко разпространеното укриване на данъци.

Българският мониторинг

Причината за българската дупка в ценовите ограничения вероятно е чиновнически пропуск.

Когато ЕС записа в закона за ограничаване на цените на страните от Г-7, чиновниците изрично забраниха на корабните фирми и застрахователните компании от ЕС да търгуват с руски петрол над прага от 60 долара за страни извън ЕС. Целта беше да се намалят приходите на Кремъл, като същевременно се запазят стабилни световните петролни потоци.

Официалните лица обаче никога не са си помисляли да наложат подобни правила за доставките в страните от ЕС, отчасти защото Брюксел забрани вноса на руски суров петрол по море същия ден.

#"Политико"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници