Говори властта: Денков за Шенген, социалните мерки, енергетиката и други важни теми (ВИДЕО)

Говори властта: Денков за Шенген, социалните мерки, енергетиката и други важни теми (ВИДЕО)

Стоп кадър/ФБ/МС

A A+ A++ A

България няма да приеме нови условия за Шенген. До последния работен ден на тази година продължаваме да преговаряме за влизане в Шенген. Правителството работи в изключително враждебна среда. Някои партии решиха, че могат да си пишат актив за негова сметка. Кабинетът среща подкрепа от хората въпреки всичко. Това каза премиерът акад. Николай Денков в отговор на въпроси на граждани и журналисти.

"Въздушното отваряне на границите няма да реши опашките по сухопътните пунктове. Прагматичният подход са преговорите. Ако няма разбиране на българската позиция, това със сигурност ще се отрази на отношението ни към техните фирми. България е много последователна в подхода си, не е имало пропукване в позицията, продължаваме преговорите, за да намерим най-доброто решение", коментира Денков. Премиерът потвърди, че правителството прави крачка назад с таксата за пренос на руски газ, за да не чуем отговор "не” и от други европейски страни, които досега ни подкрепяха за Шенген.

"Няма какво да го крия, ние не искаме да предизвикаме вето и от други страни като Унгария за Шенген. Да, ние можем да наложим такава такса, но винаги ще сме уязвими от европейското законодателство, може да влезе обаче в общия пакет от санкции", заяви Денков.

На въпрос кога ще си подаде оставката той бе лаконичен: На 6 март, когато изтича периодът на ротацията.

Образование

"Резултатите на българските ученици според PISA идват от липсата на знание как да се приложи наученото. Няма нужда от реформа в сферата. През последните години напреднахме много по отношение на средствата за работа с учениците. Например дигиталната раница, STEM кабинетите, повишаване на заплатите. Трябва да променим целта на обучението - децата да прилагат знанията си така, че да са им от полза. Не да научават дати и факти, а да знаят как да ги използват за анализ на текст и да могат да защитят теза. Трябва да се въведе стандарт за качество", смята той.

Пътната безопасност

"Броячите помагат на хората. Ще говоря с регионалния министър да се придвижи въпросът да се увеличи броя им. Пробите излизат все по-бързо, вече за 2-3 месеца. Целта е за 2-3 седмици максимално да стане. Закупуването на оборудването отнема време. След няколко месеца, в началото на 2024 г. може би ще се съкратят сроковете. От 1,2 млрд. от бюджета на АПИ са насочени към Северна България", посочи Денков.

Инвестиции

По думите му има 50% увеличение на инвестициите през тази година. "Те възлизат на над 6 млрд. лева. Днес следобед ще подпишем инвестиционно намерение за над 1 млрд. лева с белгийска компания. Утре на Министерски съвет ще обсъдим още 1 млрд. Инвеститорите идват, защото виждат, че има стабилизация на политическата система. Имаме заявки за правене на инвестиции за повече от 11 млрд. лева и откриване на над 10 000 работни места", разкри премиерът.

Социални мерки

"Около 600 лева на дете годишно в момента родителите спестяват от данъци. Още при първия набор от мерки въведохме безплатните детски градини. В последните бюджети включихме еднократно даване на средства на децата в 1,2,3,4 и 8 клас. Увеличихме и средствата за инвитро процедурите, както и за децата в неравностойно положение. Комплексът от мерки бележи съществено увеличение. Родителите да усетят подкрепа и да разберат, че с много по-малко грижи могат да си отглеждат децата. Следващите ни цели са свързани с демографските проблеми, образованието и здравеопазването", подчерта акад. Денков.

Медицина

"Днес заминават първите пилоти и екипи, които да тестват медицинските хеликоптери в Италия. Около 15 януари се очаква първият, през юни вторият и до края на 2025 г. още един. След това се очакват шест или осем, в зависимост как протекат преговорите", обясни той.

Енергетика

"Могат да се ремонтират всички четири хидрогенератора на ПАВЕЦ "Чаира" догодина. Единият вероятно ще остане за началото на 2025 г. Цената за ремонта на всички е между 80 и 100 млн. лева. Поправката им започва скоро", заяви Денков.

Футбол

"Ако държавата се намеси в управлението на някоя спортна федерация, това автоматично означава, че ще бъдем изхвърлени от международните състезания. Нещо подобно се е случило с шаха. Изпратих писма до УЕФА и ФИФА, за да ги запозная с казуса в родния футбол. Единственият, който пряко може да се намеси, е ФИФА. Нямам отговор от тях дали ще се намесят или ще пратят само наблюдатели. Разследването на протеста на феновете е напреднало, това ми съобщи вътрешният министър", поясни министър-председателят.


#акад. Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници