Крачка назад, Борисов и Петков с общо изявление: Отлагаме газовата такса

Крачка назад, Борисов и Петков с общо изявление: Отлагаме газовата такса

стоп кадър

A A+ A++ A

Взехме решение, че за газовата такса за пренос ще следваме общия европейския подход. Тази такса не трябва да е едностранна от страна на България. Трябва да се работи с Европейската комисия, така че заедно с всички европейски страни този тип такси могат да бъдат наложени по начин, по който да имат ефект върху икономиката на Руската федерация. Взимаме решение сега да отложим таксата, да работим с ЕК, докато изработим това общо решение това нещо да се приложи.

Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков по време на съвместно изявление с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Взехме решение да има пълна прозрачност по темата за потенциален купувач на “Лукойл”. Няма да има възможност тази сделка да бъде финализирана без одобрението на парламента”, добави Петков.

Още днес двете групи ще внесат текст, който касае стратегическите предприятия - за нефтопреработването, ядрената енергетика, газопроводи и хранилища.

“За да няма спекулации, с общо решение в парламента ще се ратифицира подобна сделка или искане”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с евентуалното закупуване на “Лукойл” от някого.

Борисов уточни, че по отношение на газовата такса са решили да приложат “правилния европейски подход”, което по думите му “ще успокои държавите след нас и добросъседството, което винаги е било в нашите прерогативи ще продължи да бъде такова”.

Според Борисов България е много близо до влизане в Шенген и страната ни има достатъчно аргументи да искаме да бъдем приети не само по въздух и по суша. Целият процес да бъде с фиксиран конкретна формула, дата и час.

“Категорични и двамата сме, и нашите партии, че трябва да имаме ясна дата и за суша”, подчерта той. Лидерът на ГЕРБ поясни, че ще удовлетворяваме исканията със свършена работа, но много ясно искат да се знае какво иска и нашата страна, а именно пълноправно членство.

Петков добави, че ЕНП и Либералното семейство в Европа работят рамо до рамо, за да постигнем конкретни резултати.

"За България Шенген е национален приоритет и това беше една от причините това правителство да съществува", добави Кирил Петков.

По-рано в понеделник стана ясно, че вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер е "смекчил позицията си" по въпроса за Шенген и вече е съгласен с т.нар. "Въздушен Шенген" за членството на България и Румъния при определени условия.

#Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници