Ноев: Ако Путин натисне копчето, скоро в България ще има икономическа, а оттам и политическа криза

Ноев: Ако Путин натисне копчето, скоро в България ще има икономическа, а оттам и политическа криза

бТВ

A A+ A++ A

По темата "Лукойл" наблюдаваме подскачащи играчи в парламента и пасивност на правителството.

Това каза пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО.

"Не може да не се забележи неестествената активност на някои народни представители, които очевидно представляват други, невидими за простото око интереси. Които се опитват да наложат непосилни условия за функционирането на "Лукойл Нефтохим" в този му вид. Те очевидно целят да упражнят натиск върху руските собственици и руските собственици го признават вече със съобщението си, че обмислят продажба. За първи път те казват това нещо от 20 години насам. .... Второто, което се наблюдава, е притеснителната пасивност на правителството да предприеме мерки да не се стигне до криза. Тази пасивност е обяснима в условията на сглобка".

Той подчерта, че въпросът не е дали, а кога и как да спре използването на руски петрол в рафинерията в България.

Според Бойко Ноев една криза около "Лукойл" може да бутне правителството:

"Ако днес Путин, условно казано, натисне копчето, много скоро в България ще има икономическа, а оттам и политическа криза".

По думите му в бъдещото решение за продажбата на рафинерията в Бургас има изключително геополитическо значение:

"Как това ще се случи и кои ще бъдат бъдещите собственици? От това зависи картата на региона. Отношението към собствеността на "Лукойл Нефтохим" ще се проверява по две оси - геополитическа и корупционна. ... По тези две оси ще се проявява отношението към бъдещата собственост и по отношенията на това как се случва ще съдим кой от играчите на българската политическа сцена къде е позициониран".

Златната акция на държавата в "Лукойл Нефтохим" не гарантира никакъв контрол, изтъкна Ноев.

"Въпросът за прехвърлянето на активите на "Лукойл" в Бургас трябва да е прозрачно и пред очите на обществото. Това може да стане само и единствено в парламента. Моето предложение е в закона, който предстои да бъде приет тези дни за дерогацията, да бъде включен член, че на Министерския съвет се възлага незабавно, в срок до една седмица, да въведе или да предложи на НС пакет от мерки, които да гарантират правото на България да одобрява или да забранява прехвърлянето на активи на "Лукойл"-България на други юридически и физически лица, при необходимост да придобие възмездно тези активи след провеждане на съответните преговори. Т.е. когато "Лукойл" каже, че ще продава, България да има първата опция да го купи, първо на нея да се предложи и след това на други купувачи".

#Бойко Ноев #"Лукойл Нефтохим"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници