Манол Пейков: В С. Македония умишлено не ми дават да си открия сметка и да купя къщата на Д. Талев

Манол Пейков: В С. Македония умишлено не ми дават да си открия сметка и да купя къщата на Д. Талев
A A+ A++ A

Издателят, депутат, общественик и избран за Мъж на годината Манол Пейков даде инфо за това какво се случва с парите, които фондацията му събира за откупуване на къщата на Димитър Талев в Прилеп, Северна Македония:

Понеже доста от хората, изпратили дарения за купуването на къщата на Димитър Талев в Прилеп, се тревожат от липсата на новини, реших, че ви дължа кратък ъпдейт.

Новината е, че (на този етап) няма новини.

Всички проверки за тежести са направени, имотът е чист, имаме предварителен договор, имаме взаимно съгласие със собственика за цената, имам достатъчно налични средства в сметката на фондацията. Всички съществени условия за сключване на сделката са отдавна изпълнени.

За да преведа сумата на настоящия собственик и да придобием къщата, трябва с а м о да открия сметка в банка на територията на Република Северна Македония (по възможност такава, която да има клон и в България).

Опитвам от четири месеца, смених двама адвокати, преведох на македонски и изпратих по пощата купища документи, проведох десетки разговори. Засега не успявам.

Вече нямам съмнение, че сделката се бави умишлено – предполагам не от лоши чувства конкретно към мен, а от тревоги от общ характер, предвид (1) скорошните скандали, свързани с българския културно-информационен център в Скопие и (2) факта (който едва ли е останал скрит от прилепчани), че в настоящия момент аз, освен собственик на фондация, съм и политическо лице.

Съвършено наясно съм, че в малки общности, в които всеки познава всекиго (Прилеп е град с размерите на Монтана), притесненията на хората от появата на външни инвеститори с неясни (поне за тях) инвестиционни намерения, са повече от логични.

Също толкова наясно съм, че по същество сделката няма как да бъде спряна в рамките на закона – затова единственото налично средство (типично по балкански) е безкрайното протакане и тупкане на топката.

Намерението ми е да отговоря не със скандали, а с откритост, търпение и настойчивост – докато хората от общността си дадат сметка, че намеренията ни са конструктивни и приятелски.

Убеден съм, че това е единственото възможно разрешение – ако искаме да работим и съжителстваме с тези хора, трябва да им дадем необходимото време, за да разсеят съмненията си и да ни приемат.

Така че ви моля – въоръжете се с търпение.

Събраните средства са в сметката и чакат. Чувам се със Snezana и адвоката й през няколко дни. Готов съм да запаля колата и да отида до Прилеп веднага щом получа знак, че в тунела се е появила светлинка.

Нямам и капка съмнение в успешната развръзка.

С търпение – и постоянство.

П.П. От гледна точка на мащабите на работата на фондация "Манол Пейков и приятели" през последната година (разпореждане с дарения за около 3.8 милиона лева), събраните средства за къщата на Талев (около 215,000 лв) не са голям процент – едва 5% от общата й дейност.

Разбираме прекрасно значимостта и знаковия характер на тази инициатива и не смятаме и за миг да се отказваме от нея. Моля, имайте ни доверие и проявете търпение.

#Манол Пейков #къщата на Димитър Талев #Димитър Талев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници