Интензивни сражения около големите градове в Газа

Интензивни сражения около големите градове в Газа

pixabay

A A+ A++ A

Интензивни сражения във и около големите градове в ивицата Газа тази сутрин.

Контролираното от Хамас здравно министерство съобщи за 40 жертви при удари край град Газа и за още "десетки" в Джабалия на север и Хан Юнис на юг.

След безпрецедентното писмо на геренралния секретар Антонио Гутериш, Съветът за сигурност на ООН трябва да се произнесе днес за призива на незабавно хуманитарно примирие в анклава. Изходът от гласуването е неясен в напрегнатия дипломатически контекст.

Гутериш задейства член 99 от Хартата на ООН: Газа е на ръба на хуманитарна катастрофа
На този фон - критики от страна на американския държавен секретар Антъни Блинкен към Израел. Според първия дипломат на Вашингтон, има "пропаст" между заявката на Израел, че ще опази живота на цивилните палестинци и действителния начин, по който се провеждат бойните действия в Газа.

"Израелците евакуират квартали, но не и цели градове. Трябва да се помисли много повече за тези, които може да пострадат, докато се провежда кампанията срещу Хамас. Да се установят зони за сигурност, в които хората да могат да отидат и да бъдат в безопасност - далеч от огневата линия. След края на хуманитарната пауза, е задължително за Израел да бъде приоритет опазването на цивилните. Има пропаст между това, което ми казаха, докато бях в там, че възнамеряват да опазят цивилните и реалността, която виждаме на терен", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

#Газа #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници