Добрев: ГЕРБ и ДПС внасяме законопроект дерогацията да отпадне изцяло от 1 януари 2024 г.

Добрев: ГЕРБ и ДПС внасяме законопроект дерогацията да отпадне изцяло от 1 януари 2024 г.

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Аз, заедно с бившия премиер Бойко Борисов, Пеевски и Йордан Цонев, внасяме законопроект, чрез който предлагаме дерогацията да отпадне изцяло от 1 януари 2024 г. Очакваме това да бъде подкрепено от Христо Иванов и Кирил Петков. Това заяви на брифинг Делян Добрев от ПП ГЕРБ.

Според него в сряда на извънредно заседание енергийната комисия ще разгледа предложението. "В четвъртък ще предложа то да се гледа на две четения в пленарна зала. България се превърна в четвъртия най-голям клиент на руски петрол в света. Очевидно те не се продават на нашия пазар. Получаваме сигнали от еврокомисаря по финансите, а това ни насърчава да премахнем дерогацията. Българските потребители не спечелиха от нея, само режимът на Путин го направи. Кирил Петков е заявил, че е спрял руския петрол. Считаме, че той би подкрепил нашите инициативи", коментира той.

По думите му Христо Иванов е казал, че ще подкрепи инициативата, ако Борисов стои зад нея. "Законопроектът на Петков за отмяна до 15 март не съдържа това, за което сме се разбрали. Там няма текстове за прекратяване на износа от 1 януари. Позицията на ПП се втърдява и се надявам в сряда и четвъртък да подкрепят нашето предложение. Опасявам се, че "Лукойл" планират да избягат, защото историята с износа в открито море се разплита", посочи Добрев. И допълни, че е озадачен, че Денков "пази една руска компания".

По-рано и Пеевски коментира темата за “Лукойл”."Вече разговарях с Делян Добрев от ГЕРБ и го подкрепям дерогацията за “Лукойл” да бъде прекратена от 1 януари 2024 г. Очаквам той да продължи разговорите с лидерите за постигане на парламентарна евроатлантическа подкрепа", посочва лидерът на ПГ на ДПС.


#Делян Добрев - ГЕРБ #"Лукойл Нефтохим" #дерогация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници