Денков: Ще има корекции в предложените конституционни промени. Има вариант на коалиционно споразумение

Денков: Ще има корекции в предложените конституционни промени. Има вариант на коалиционно споразумение

МС

A A+ A++ A

Ще има корекции в предложените промени в Конституцията, като най-важното е да бъдат прецизирани текстовете, свързани с правосъдната реформа и със служебното правителство. Това каза пред журналисти премиерът акад. Николай Денков, предават от БТА.

Подготвяйки първия вариант, той беше изпратен и на Венецианската комисия, тя изпрати нейните препоръки, така че това, което трябва да се внесе за второ обсъждане, трябва да съответства на препоръките на комисията, обясни премиерът. По думите му има различни варианти по отношение на това как да се дефинира статутът на служебното правителство, как да се избират министър-председателите по време на служебните кабинети. В момента се оформя текст, който да бъде внесен за второто четене и той да съответства на тези препоръки. Не бих искал да ги коментирам преди да бъдат представени пред обществото, посочи Денков.

Министър-председателят каза, в отговор на въпрос за евентуално коалиционно споразумение в управлението, че е бил подготвен вариант, той е бил изпратен на ГЕРБ, но от там няма отговор досега.

Те не реагираха. В момента те поставят въпроса, че са съгласни и биха искали да има такъв механизъм, така че отново въпросите трябва да са към тях, заяви Денков. Той добави, че ако ГЕРБ имат други предложения, трябва да ги изразят, за да може да се стигне до текст, около който всички да са съгласни. Досега този процес не беше започнат, посочи министър-председателят.

Относно ситуацията около вътрешния министър Калин Стоянов Денков каза, че напрежението около него възникна с не съвсем адекватните действия на полицията при протестите срещу Българския футболен съюз на 16 ноември. Имаше критики, които бяха основателни. Очаквам от него задълбочено разследване, всички полицаи, употребили неправомерна сила да бъдат наказани и извадени от структурите на МВР, посочи Денков.

Той каза, че това, което знае от Стоянов е, че е напреднал процесът по тези разследвания и сме се разбрали че очаквам резултат. Моето отношение към този министър ще зависи от това как ще завърши този процес, подчерта премиерът.

Ясно е, че Народното събрание ще отхвърли това вето. В случая, според мен, това е абсолютно излишен жест. Това каза премиерът Денков пред журналисти за президентското вето върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна.

Институциите трябва да се опитаме да работим заедно, защото хората очакват резултати от нас, заяви министър-председателят и допълни, че въпросите защо президентът налага вето, трябва да бъдат отправяни към самия него.

По повод случая със задържан мъж от Босилеград, заподозрян в шпионаж в полза на България, премиерът коментира, че има определи обвинения към него и Министерството на външните работи (МВнР) ще се поинтересува от случая. Официална допълнителна информация, освен това, което знаете, в момента няма. Ще следим случая, каза още Денков.

Запитан за обсъждането днес в Брюксел на кандидатурите на България и Румъния за Шенген Николай Денков каза, че има голяма промяна в ситуацията през последните месеци, благодарение на усилията на правителството. В края на ноември дойде мисия, в която имаше представители на Австрия и Нидерландия, припомни Денков. Резултатът от мисията е един изключително положителен доклад, тъй като представителите на двете държави са подписали доклада, което значи че приемат, че има много усилен напредък. Днес и утре ще бъде представена тази информация пред Съвета на вътрешните министри на Европейския съюз, така че да е ясно, че напредъкът е налице, подчерта Николай Денков. Той допълни, че продължават дипломатическите усилия как да се формулира решение, което до края на този месец да бъде прието. В момента е по-трудно да се преговаря с Нидерландия, но не означава, че не е възможно, така че преговорите продължават, заяви премиерът.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници