МОН: Форматът на изпитите се променя, за да има по-добра приложимост на знанията

МОН: Форматът на изпитите се променя, за да има по-добра приложимост на знанията

pixabay

A A+ A++ A

Министерството на образованието и науката въвежда входни тестове в началото на всяка година за 8 и 9 клас. Целта е да се установи нивото на знания на учениците и да се знае върху какво да се наблегне през учебната година. Това заяви в "Денят започва" заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева.

"Нашата идея е да завъртим системата към повече приложност и умения за живота. Забелязахме, че българските ученици се справят много добре със знанията, които са придобили, но не толкова добре с това да ги приложат в реална житейска ситуация.

Задачите на Пиза, които са международни признати и използваме като отправна точка, са многокомпонентни и многопластови. Нивата на сложност са от 1 до 8. Това, което е различно от българските задачи е, че не само изследват конкретните знания, а и дърпат предметни връзки между отделните предметите", коментира Наталия Митева.

Освен промяна във формата на изпитите, ще се създадат и банки от ресурси за учители, чрез които те ще могат да имат достъп до такива тестове и задачи.

Митева допълни, че на световно ниво се наблюдава спад на резултатите на учениците в ОИСР.

"Имаме нужда на световно ниво да се преосмисли какъв е смисълът на образованието. Общественото, публичното образование започва да губи смисъла си сред младите хора. Ние трябва да намерим кое ще им помогне да намерят своите кариери", обясни Наталия Митева.

#МОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници