Тренд: Всеки четвърти българин е теглил бърз кредит

Тренд: Всеки четвърти българин е теглил бърз кредит

pixabay

A A+ A++ A

25% от българите са ползвали бърз кредит, 82% от тях са взимали до 3 заема, а 1/3 – само по един.

Това показва национално представително социологическо проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), което дава за първи път пълна картина на пазара за бързи кредити в България.

82% от българските клиенти на услугата са взимали само до три (3) кредита изобщо. Една трета са се ограничили само до един бърз кредит. Почти половината имат достъп и до банково кредитиране.

Най-често кредитите се взимат за период между половин и една година или между три и шест месеца. В 90% от случаите бързите кредити се изплащат в срок до една година. Българите покриват задълженията си навреме.

Нуждите, които се задоволяват с предоставените средства, са за покупка на техника (38%), ремонтна дейност (36%), битови нужди 27 на сто. Сред групата на най-младите до 30-годишна възраст най-честата причина за теглене на кредит е заплащането на почивка/пътуване. За семейни празници го използват 13%.

Бързината е най-значимото предимство на бързите кредити според 83% от използвалите услугата потребители. На второ място се посочва удобството с 49%.

Използващите бързи кредити идват от всички части на обществото като пол, възраст и местожителство. Основните потребители са със средно и висше образование.

#кредит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници