Путин към Латвия: Не вярвам, че щастието ще споходи тези, които водят такава политика

Путин към Латвия: Не вярвам, че щастието ще споходи тези, които водят такава политика

pixabay

A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин разкритикува със заплашителни коментари отношението на балтийската страна Латвия към част от руското ѝ население, предаде ДПА.

"Не вярвам, че щастието ще споходи тези, които водят такава политика", заяви Путин снощи в Москва. Тези, които се отнасят към части от населението си буквално като към свине, не трябва да се учудват, ако това се обърне срещу тях, добави той.

Според руската информационна агенция ТАСС Путин е казал това на заседание на Руския съвет по правата на човека. Контролираният от Кремъл съвет е обсъждал промени в закона за чужденците в Латвия. Около един на всеки четирима от възлизащото на приблизително 1,8 милиона души население на малката страна е от руски произход. Много руснаци обаче не са латвийски граждани, а имат статут на лица без гражданство, отбелязва ДПА.

След руската инвазия в Украйна Латвия въведе езикови тестове за тези хора, за да провери ежедневните им познания по латвийски език. Те са заплашени от отнемане на разрешението им за пребиваване.

Путин изрази разбирането си за факта, че всяка държава изисква от жителите си да имат основни познания за културата и езика. Въпреки това той заяви, че статутът на хората, които нямат гражданство, представлява отклонение от правните норми.

По думите на руския президент Москва ще организира по съответния начин отношенията си със страните, които дискриминират руснаците. Тя би могла също така да подкрепи руснаците в чужбина да се завърнат в историческата си родина.

"Ако те не искат да заминат, а са изгонени, тогава не можем да направим нищо по въпроса, но трябва да създадем подходящи условия за тези хора", заяви Путин.

Сред причините, които Кремъл използва, за да оправдае войната срещу Украйна, е предполагаемото потискане на рускоезичното население, посочва ДПА.

Междувременно чартърен самолет превози до Москва 120 руски граждани, евакуирани от ивицата Газа, съобщи руското министерството на извънредните ситуации, цитирано от Ройтерс. В изявление на ведомството, публикувано в приложението "Телеграм", се казва, че сред пътниците на борда на самолета Илюшин-76, който се е приземил в Москва, е имало 30 деца.

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници