Белият дом свършва парите за Украйна до края на годината

Белият дом свършва парите за Украйна до края на годината
A A+ A++ A

Белият дом издаде предупреждение, че САЩ ще изчерпят средствата за помощ на Украйна до края на годината, предаде "Файненшъл таймс". Това е призив към Конгреса да одобри финансирането на украинската защита.

Предупреждението е отправено лично от Шаланда Йънг, директор на Службата за управление и бюджет на Белия дом, в писмо до лидерите на Конгреса в понеделник.

"Без действия на Конгреса до края на годината ще изчерпим ресурсите си, за да набавим повече оръжия и оборудване за Украйна и да предоставим оборудване от военните запаси на САЩ. Няма магическо гърне с финансиране, което да използваме в този момент. Свършихме с парите – и почти свършихме с времето", каза тя.

Президентът Джо Байдън иска Конгреса бързо до одобри 106 милиарда долара за финансиране на неговите най-големи външнополитически приоритети, включително Украйна, Израел и Индийско-Тихоокеанския регион. Но инициативата остава в задънена улица, най-вече заради доминираната от републиканци Камара на представителите, които са по-скептични относно финансирането на Украйна.

Някои законодатели - особено в Сената, където подкрепата за Киев е по-голяма - се опитват да договорят двупартийна сделка, която да включва помощ за Украйна заедно с нови мерки за миграция и убежище, за да се намали броят на хората без документи, пристигащи в САЩ през южната граница.

"Прекъсването на потока от американски оръжия и оборудване ще удари Украйна на бойното поле, като не само ще изложи на риск успехите, които Украйна е постигнала, но ще увеличи вероятността от руски военни победи", пише Йънг до Конгреса. "Нашите пакети за военна помощ станаха по-малки и доставките станаха по-ограничени... нашите съюзници по света се опитват да правят повече, но подкрепата на САЩ е критична и не може да бъде възпроизведена от други", подчерта тя.

Предупреждението на Белия дом идва, докато страните-членки на ЕС се опитват да постигнат сделка в Брюксел, чрез която Украйна ще получи 50 милиарда евро, твърдят източници на "Файненшъл таймс", запознати с дискусиите.

Йънг твърди, че Украйна също се нуждае от икономическа подкрепа, която има опасност да спре.

"Ако икономиката на Украйна се срине, те няма да могат да продължат да се бият, точка", написа тя. "Путин разбира това добре, поради което Русия превърна унищожаването на икономиката на Украйна в централна мисия на своята стратегия – което можете да видите в атаките й срещу износа на зърно и енергийната инфраструктура на Украйна".

Йънг също каза, че парите за Украйна ще донесат ползи за икономиката на САЩ. От началото на пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 г. Вашингтон одобри общо 111 милиарда долара помощ за Киев, пише ClubZ.

"Въпреки че не можем да предвидим точно на кои американски компании ще бъдат възложени новите договори, знаем, че финансирането ще бъде използвано за придобиване на усъвършенствани способности за защита срещу атаки против цивилни в Израел и Украйна – например системи за противовъздушна отбрана, построени в Алабама, Тексас, и Джорджия и жизненоважни компоненти, доставени от почти всичките 50 щата", изтъкна тя.

#САЩ #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници