В Русия наложиха глоба за ЛГБТ+ пропаганда

В Русия наложиха глоба за ЛГБТ+ пропаганда
A A+ A++ A

Руски съд съобщи, че е наложил глоба на телевизионен канал за "пропаганда" на ЛГБТ+ заради музикален клип, в който две момичета се държат за ръцете, предаде АФП.

Присъдата е произнесена ден след като "международното ЛГБТ+ движение" беше забранено в страната за "екстремизъм".

Съдът в Санкт Петербург съобщи, че е постановил музикалният канал AIVA да плати 500 000 рубли (около 5 000 евро по сегашния курс) за излъчването на видеоклип на песента "Так красиво" ("Толкова красиво") от 2017 г., изпълнена от Сергей Лазарев, звезда в Русия, който два пъти е представял страната си на Евровизия.

На кадрите се виждат две ръце, които се държат една друга и изглеждат като принадлежащи на "две лица от един и същи пол", въз основа на техните физически "характеристики", обяснява съдът в изявление.

Взаимодействието може да се възприеме като "чувствено" и протичащо между "лица, проявяващи хомосексуални предпочитания".

Този жест би могъл, според съда, да внуши, че подобни "предпочитания" са "приемливи" и "равностойни на съюза между мъж и жена".

В Русия закон, осъждан като инструмент за хомофобски репресии, забранява "пропагандата" на "нетрадиционни сексуални отношения" пред всички аудитории, включително медиите, уебсайтовете, книгите и филмите.

А на 30 ноември руският Върховен съд забрани "международното" ЛГБТ+ движение, проправяйки пътя към присъди за лишаване от свобода на хомосексуалисти и активисти, защитаващи правата им в Русия.

Изслушването се проведе без представител на защитата, тъй като в Русия не съществува организация с такова име.

Тази нова забрана идва на фона на нарастващите репресии, като Русия се представя за носител на "традиционни" ценности в лицето на предполагаемия "упадък" на Запада.

#Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници