Европейска агенция: България увеличава вноса на ядрено гориво от Русия

Европейска агенция: България увеличава вноса на ядрено гориво от Русия

Pixabay

A A+ A++ A

Страните от Европейския съюз са увеличили през тази година спрямо 2021 г. вноса на руско ядрено гориво и на услуги, свързани с поддръжката на реакторите си. Това обяви Агенцията по доставките (ESA) на Европейската общност за атомна енергия (ЕВРАТОМ), предаде Ройтерс.

Ядрената енергетика на Русия не е обект на санкции от страна на Европейския съюз, но страните от ЕС се опитват да намалят зависимостта си от Москва, посочва агенцията.

Пет страни от Евросъюза - България, Чехия, Унгария, Словакия и Финландия, които притежават реактори от типа ВВЕР, разработени в бившия Съветски съюз, увеличиха през 2022 г. нивата на внос от Русия в сектора на ядрената енергетика спрямо 2021 г. През 2023 г. те вероятно ще надхвърлят този внос спрямо нивата от годината преди началото на военната инвазия на Москва в Украйна. Това заяви пред Ройтерс изпълняващият длъжността директор на Агенцията по доставките на ЕВРАТОМ Стефано Чикарело.

През миналата година тези пет страни, сред които е и България, са платили за 30 на сто повече руски услуги в ядрения сектор и за 22 на сто повече обогатен (уран - бел.ред.), се посочва в годишния доклад на Агенцията по доставките на ЕВРАТОМ, публикуван пред октомври.

"Те трупат допълнителни запаси от свежо ядрено гориво", посочва Чикарело, цитиран от БТА.

"От петте страни от Евросъюза, които досега бяха напълно зависими от Русия за развитието (на своята ядрена енергетика - бел. ред.) само на Унгария й остава да подпише договори за алтернативни източници на доставка на ядрено гориво", според Агенцията по доставките на ЕВРАТОМ.

#Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »