Прагът на плащането в брой остава 10 000 лв, реши Бюджетната комисия на НС

Прагът на плащането в брой остава 10 000 лв, реши Бюджетната комисия на НС
A A+ A++ A

Прагът на кешовите разплащания се запазва на 10 000 лева, реши Бюджетната комисия на Народното събрание на днешното си заседание. Това е записано в промените на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които бяха гласувани на второ четене в ресорната комисия.

Досега депутатите решиха, освен да се запази прагът за кешовите разплащания на 10 000 лева, да освободят от акциз бирата, произведена в домашни условия. Все още най-спорните текстове предстоят да бъдат гласувани.

От горещи дебати, които не са пряко свързани с данъчната политика, до конкретни нападки – така протича заседанието на Бюджетната комисия, където се обсъждат на второ гласуване промените в данъчните закони за догодина.

Въпреки че имаше редица предложения за намаляване на прага на кешовите плащания, той се запази на настоящото ниво от 10 000 лева, а председателят на комисията Йордан Цонев се обърна към Министерството на финансите, което при всеки бюджет предлага намаляването на прага, така:

"Италия например опита - на 999 евро, стоя 2 години там и разбра, че това е глупаво, че не работи и се върна към 5000 евро".

С чувство за хумор депутатите одобриха идеята домашната бира, която в момента не е обложена с акциз, да бъде освободена от такъв. Дебат между Румен Гечев от БСП и Йордан Цонев от ДПС:

"Пътят от фабриката за бира до домашната бира не е много дълъг", отбеляза Румен Гечев.

"Проф. Гечев, той и пътят от казана до фабриката за ракия също е много къс. Но казана сме го разрешили, всички правим вино или поне повечето, също правим и ракия и имаме право.(...) Да, искаме да опитаме тази домашна бира", добави Йордан Цонев.

Според вносителя на предложението Даниела Божинова от ПП-ДБ в момента производителите на домашна бира са около 2000 души в България, но се увеличават. "Това е стара гурбетчийска българска традиция - да се прави домашна бира", посочи Божинова. За лична консумация се смята количество до 100 литра.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници