Войната срещу Украйна: В Русия нараства скептицизмът

Войната срещу Украйна: В Русия нараства скептицизмът
A A+ A++ A

Все повече руснаци изглежда не вярват на официалната пропаганда и биха подкрепили едно безусловно изтегляне на Русия от Украйна. Но като цяло се запазва подкрепата за водената от Кремъл война, пише АРД.

Не минава и ден без задължителната по руската държавна телевизия порция новини за успехите на руската армия в Украйна. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу въоръжените му сили не просто са отблъснали успешно контраофанзивата на Киев, но и са подобрили собствените позиции на фронта.

"Като цяло врагът е загубил над 13 700 души и около 1 800 броя различни оръжия и военна техника от началото на месеца", твърди Шойгу. Многозначителен обаче е фактът, че във втората зима от войната боевете продължават за същите места и градове, например за Авдеевка или Купянск, пише по този повод АРД.

Скептицизмът към официалните новини нараства

Основателят на независимата група за изследване на общественото мнение "Руско поле" Артемий Веденски обобщава ситуацията по следния начин: "Изглежда, че има новини от фронта, но там нищо не помръдва. А това започва да дразни много хора, показват актуални проучвания на общественото мнение", посочва той. Вече всеки втори се отнася скептично към официалната информация за хода на военната операция.

По думите на Веденски, като цяло вече има известна умора. За пръв път в Русия повече респонденти се изказват в подкрепа на мирни преговори, отколкото за продължаването на войната. "Хората желаят тя да приключи", казва Веденски, цитиран от АРД.

От проучванията обаче става ясно още, че според руснаците това не бива да става за сметка на тяхната страна. Само малка част от руското население би подкрепила едно безусловно изтегляне от Украйна. Колкото и ужасна да е тази война, повечето руснаци изглежда продължават да подкрепят водената от Кремъл военна операция - поне пасивно, доколкото няма нова мобилизационна вълна.

Ново движение на майките и съпругите на войниците

Първата и досега само частична мобилизация, обявена преди 15 месеца, и до днес оказва своето влияние. Слуховете за нова вълна, разпространявани в социалните мрежи, продължават да тревожат много руснаци.

Освен това съпруги и майки на мобилизирани войници създадоха движение и все по-отчетливо се чуват техните призиви за връщането на мъжете и синовете им от фронта.

Репортерката Мария Андреева от телевизионния канал „Настоящее Время“ смята, че специалната военна операция е била необходима мярка. Но според нея това, в крайна сметка, е тема на армията. "Ако водим военен конфликт на чужда територия - а ние водим военен конфликт на чужда територия - то това трябва да се прави от армия на договор, а не от цивилното население", настоява тя.

Властите все още позволяват на движението да съществува в голяма степен, без да му създават проблеми. За разлика от хилядите други руснаци, които са били осъдени да платят глоби или излежават дълги ефективни присъди за публичните си критики срещу войната. Без оглед на това как и къде са били изразени те.

Една война, чийто край не се вижда, коментира кореспондентката в Москва на АРД Кристина Нагел. Една война, за която руският президент Владимир Путин все още е готов да харчи много пари - над 30% от държавните разходи в бюджета ще отидат за армията.

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници