Павел Колев: Божков не взе Левски само от любов, Боби Михайлов ме излъга за снимка

Павел Колев: Божков не взе Левски само от любов, Боби Михайлов ме излъга за снимка
A A+ A++ A

Бившият изпълнителен директор на Левски и настоящ такъв на Локо Пд - Павел Колев, направи скандални разкрития в предаването "Студио България с Генка Шикерова" на "Свободна Европа". В него той говори за Борислав Михайлов, управлението на БФС и черното тото. "Тема Спорт" публикува част от казаното от Колев.

ЗА ВАСИЛ БОЖКОВ И ЛЕВСКИ

Защо Васил Божков каза, че не е взел Левски по собствено желание? Не мога да потвърдя или отрека такова твърдение, защото не съм присъствал. Бях поканен малко постфактум. Много трудно ми е да дам оценка дали наистина е така или не. При всички положения знам едно - че да си собственик на Левски е нещо изключително сериозно и тежко - не само като отговорност и внимание, но и като средства. При всички положения няма как да е направено просто от любов към клуба. Това е абсолютно сигурно. Най-вероятно става дума за нещо много повече!

Докато бях изпълнителен директор - при Васил Божков и Наско Сираков, Левски беше сравнително независим и се опитваше да се оправи със средствата, с които разполага. При Божков те бяха много, след това при Наско Сираков - никакви.

ЗА НАТИСК КЪМ БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ

По мое време не съм усетил да има натиск. Естествено, имало е политически фигури в Изпълнителния комитет на БФС. Това не е нещо ново. И аз, честно казано, не го намирам и за особено нередно, стига да не означава обвързване с политически партии и тясно сътрудничество, което да обслужва интереси.

ЗА РОЛЯТА НА ПОЛИТИЦИТЕ В БФС

Ролята на президент на БФС е доста важна. И тя много често е сравнявана с тази на спортния министър. Той, без значение как се казва, има ранг почти на министър. Има достъп до всички важни фигури, които управляват държавата. От тази гледна точка някаква комуникация с политическите фигури е неизбежно да има. Факт, че през времето, в което Борислав Михайлов управляваше БФС, общо взето най-добре представена винаги е била партията за права и свободи - ДПС. Камен Костадинов (б.р. - почина на 28.08.2022 г.) като член на Изпълкома е присъствал във всички негови конфигурации. Но той по-скоро беше не като политическа фигура, а като експерт и юрист. Осъществяваше и връзка с народното събрание - това беше официалната му функция. През годините е имало и други политически фигури. В последния Изпълком е и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Сдружението на общините, което аз намирам за добра практика!

Каква е причината политически фигури да са в БФС? За меко оръжие. Това е публична тайна. Меко оръжие, но в някои случаи то става твърдо. Това е средство за постигане на определени цели. Футболът е сериозен бизнес и възможност за прокарване на една или друга политика по места. Това се използва навсякъде по света. В цял свят футболът се използва за пране на пари и осъществяване на корупционни сделки. И това бе причината хора на върха на футбола - в световен и европейски мащаб, да си заминат опетнени.

КОРУПЦИЯ И ЧЕРНО ТОТО

Имаше един случай, за който разбрах от други хора, че е воден такъв разговор. Конкретни имена не искам да споменавам, защото така или иначе предложението беше отхвърлено. За Левски става въпрос. По-скоро имаше мачове с друг отбор - единият за купата, другият за първенство. И предложението беше "Дай да си разменим по една победа. За нас е по-важен този турнир, за вас другият". Не се случи това. Даже не съм бил човекът, който е трябвало да реши, но разбрах, че е воден такъв разговор. С мен обаче никога не е имало такъв, никой не си е позволявал.

Публична тайна е, че черно тото има. Какви са мащабите в България и аз бих се радвал да се установи. Защото аз съм абсолютно убеден, че едни от най-шумните футболни функционери, включително и президенти на клубове, са част от това черно тото. Тук става дума и за натиск върху съдии, защото съдиите са средство за постигането на определен резултат на терена. Разбира се, става дума и за натиск върху футболисти. Всички тези неща съществуват.

Не е лошо, вместо само да се говори за това явление, да видим някакви конкретни доказателства и хора, които да понесат отговорност.

ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА МИХАЙЛОВ

Дали Борислав Михайлов е ставал за БФС? Трябва да мине време, за да кажем. Никой не знае дали без него нямаше да е по-зле. Историята ще си даде оценката. Може и надолу да слезем, не е невъзможно.

Не смятам, че той като човек заслужаваше това публично заклеймяване, което получи. Но за съжаление, начинът му на управление в последните години водеше натам. Цялото му управление се движеше в една посока, с малки лъкатушения, и в крайна сметка се стигна до тази ситуация, която според мен е логична.

ЗА СНИМКАТА НА МИХАЙЛОВ С ДАН ТАН

Когато управляваш такава организация, трябва много внимателно да си хигиенизираш контактите. И когато някой те е завел там, ако случайно си попаднал... Зададох му един път въпроса: "Вярно ли е това?", защото тогава бе слух, нямаше снимка още - говоря за преди 12-13 години. Той ми каза: "Не". Оказа се, че не е точно така.

Затова е важно да имаш хигиена на контакти и публични изяви. Защото всяко подхлъзване струва скъпо. Когато не си сигурен, по-добре не прави нищо и си остани вкъщи на Нова година.

#Павел Колев #Васил Божков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници