Удари ни залп от Космоса: Предизвиква земетресения и магнитни бури

Удари ни залп от Космоса: Предизвиква земетресения и магнитни бури

Pixabay

A A+ A++ A

Истински залп от Космоса се стоварил върху Земята и предизвикал катаклизми, в това число земетресения и продължаващата мащабна поредица от магнитни бури. Това твърдят учени, публикували изследванията си в списание Nature.

Гама

Всичко приличало на атака от дълбокия космос, сякаш сме в някой от филмите за „Междузвездни войни“. Ударът бил на 9 октомври 2022 г. в 13:21 ч по Гринуич (16:21 ч софийско време). Спомогнал е за разрушителните земетресения в Турция, твърдят изследователите. Бил засечен от различни космически и наземни станции и продължил близо 7 минути. Зенитът му бил над Индия и обхванал Европа, Африка, Азия и част от Австралия. Това е най-мощното гама излъчване от космоса, което е регистрирано в историята. Иначе поне по един гама лъч нацелва нашата планета всеки ден, но с такива размери и продължителност досега не се е случвало.

По оценка на експерти, източникът на гама лъча е на разстояние между 1,9 до 2,4 милиарда светлинни години. Не се знае какъв точно е източникът. Но това издига множество въпроси пред учените, в това число и за лесната уязвимост на нашата планета. Късметът на Земята е, че източникът идва от твърде далеч, иначе планетата щяла да бъде „стерилизирана“, по думите на учените.

Ефекти

В момента наблюдаваме ефектите от това космическо нападение и те не се изчерпват само със земетресенията. Без да е категорично доказано, учени предполагат, че и магнитните бури, които са последователни и много силни в момента, също донякъде са предизвикани от този удар, който просто е накарал магнитното поле на Земята да се пробуди по-силно от обичайното. Така стана на 5 и 6 ноември, когато ни връхлетя най-силната буря, наблюдавана в този век, но пропусната от предупрежденията на учените.

Магнитните бури все пак зависят преди всичко от активността на Слънцето. Тези дни бяха забелязани нови петна по повърхността на нашата звезда, което означава и нови бури. В момента петната минават от задната страна на Слънцето и ще се появят при завъртането. Звездата се върти около оста си за близо 27 дена, а това означава, че следващата поредица се задава с пълна сила.

Засега обаче учените не могат да обяснят тази атака с гама лъчи от дълбокия космос и не знаят как евентуално бихме се защитили, пише "Телеграф".

#космос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници