БСП: В училище да не влизат лица, които да мътят умовете на децата за смяна на пола

БСП: В училище да не влизат лица, които да мътят умовете на децата за смяна на пола
A A+ A++ A

„Твърдо сме „за“ в училище въобще да не влизат с пропагандни цели лица, които застрашават психическото състояние на децата.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев от трибуната на НС във връзка с изменения в Закона за закрила на детето, които забраняват в българските училища пропаганда за смяна на пола.

Той припомни, че БСП отдавна има твърда позиция по темата и повишено внимание, когато се отнася до децата и какво се учи в училище.

„Представете си, че едно дете на 13-годишна възраст реши да си смени пола. Ако след това обаче то си промени мнението, процесът вече е необратим. Затова искаме да защитим българските деца. След навършване на 18-годишна възраст, те са свободни да правят със себе си каквото искат, но преди това – не пипайте децата“, категоричен бе Ченчев.

„Така наречена джендър идеология навлиза в нашето общество с бавни стъпки, но уверено, прикрито под благовидни претексти като борба с насилието, борба за равноправие, призиви за толерантност – и трябва да ѝ се даде отпор“, заяви народният представител и бивш социален министър Георги Гьоков.

„Пример за това е Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие – един не лош документ, що се отнася до насилието, но нали знаете българската поговорка: една лъжица катран може да развали цяла каца мед“, посочи той.

„Знаете за поредица от действия, които трябва да ни държат будни по темата. Съдът по правата на човека в Страсбург осъди Литва за това, че беше спряла книжка в училищата за хомосексуално обучение, а ЕП прие решение да се ратифицира Истанбулската конвенция от името на целия ЕС, включително и България като член. Вече не един или два пъти политици и общественици алармират за учебници за българските деца, в които има меко казано спорни текстове“, продължи Гьоков.

Припомняйки решението на Конституционния съд от 2018 г., когато, сезиран от БСП, обявява, че Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията, както и инициативата на социалистите за референдум срещу пропагандиране в училищата на обучение за смяна на пола, събрала над 200 000 подписа, депутатът обяви за неприемлив поредния натиск от Съвета на Европа за бързо приемане на законодателни промени за правно признаване на промяната на пола, с което, по думите му, се поставя под съмнение правотата на основния закон на суверенна държава.

„Ние сме за това хората с нетипична сексуална ориентация да имат същото право на щастие и на равно морално третиране като всички останали хора, което да има някакъв юридически израз, но такъв, който в никакъв случай да не нарушава традиционните за нашето общество ориентири при възпитанието на децата. От БСП няма да допуснем хомофобия, използване на език на омразата и преследване заради различна сексуална ориентация, но няма и да допуснем мътене на умовете на децата ни с чужди на традициите и битността ни идеи и съмнителни ценности. Те са податливи на чуждо и най-често вредно влияние и по тази причина ние, като законотворци, сме длъжни да осигурим здравословна среда, включително и психологическа, за да могат те да изградят своя характер и виждания за себе си и за ролята в обществото“, каза в заключение Георги Гьоков.

#БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници