ISW: Русия увеличава рекордно военния бюджет за продължаване на инвазията в Украйна

ISW: Русия увеличава рекордно военния бюджет за продължаване на инвазията в Украйна
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин подписа бюджета на страната за 2024 г., който значително увеличава федералните разходи, включително рекордни нива на разходите за отбрана. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната“, цитиран от РБК-Украйна.

Съобщава се, че в руския федерален бюджет за 2024 г. държавните разходи възлизат на 412,5 милиарда долара, а бюджетният дефицит е 9,5 милиарда долара. Съобщава се, че руските власти планират да похарчат около 157,5 милиарда долара за отбрана и правоприлагане, което представлява 39 процента от всички разходи на федералното правителство.

Според експертите на ISW през 2023 г. Министерството на финансите на Русия е отделило 72,1 милиарда долара за отбрана. Но тази сума вероятно е по-висока, като се има предвид, че голяма част от руския федерален бюджет е секретна.

Ако публикуваните данни са верни, повече от една трета от федералния бюджет ще бъде отделена за отбрана, което представлява рекорд. Отбелязва се, че федералният бюджет не покрива всички разходи за армията и силите за сигурност, част от финансовата тежест е поставена върху регионалните бюджети и частните бизнес структури.

Според анализаторите на ISW Кремъл планира да използва по-голямата част от своя федерален бюджет за отбрана, за да подкрепи нахлуването в Украйна.

Източник: Агенция "Фокус"

#Владимир Путин #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници