10 млн. души по света ще изгубят живота си заради резистентност към антибиотици

10 млн. души по света ще изгубят живота си заради резистентност към антибиотици
A A+ A++ A

Прекомерната употреба на антибиотици опасно подкопава тяхната ефективност и увеличава риска от антимикробна резистентност, която до 2050 г. може да бъде причина за смъртта на 10 млн. души по света, предупреждава европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), съобщи "Албениън пост".

Въпреки че антимикробната резистентност (която включва антибиотиците) е естествено явление, развитието и разпространението на супербактерии се ускорява от неправилната употреба на антимикробни средства, което затруднява ефективното лечение на инфекциите.

"Всички държави в нашия регион са въвели разпоредби, насочени към защита на "ценните антибиотици" от злоупотреба. Прилагането на тези разпоредби ще позволи решаването на повечето проблеми, свързани със злоупотребата с тях", заяви Роб Бътлър, директор на отдела за инфекциозни болести в СЗО за Европа.

Проучване, проведено в 14 страни от региона, разположени в Източна Европа и Централна Азия, показва, че причините, които се посочват като основание за прием на антибиотици, в 24% от случаите са обикновена настинка, следвана от симптоми на грип (16%), болки в гърлото (21%) и кашлица (18%).

"Тази ситуация е обезпокоителна, тъй като тези симптоми често са причинени от вируси, срещу които антибиотиците не са ефективни".

Освен това, според проучването, проведено в Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Черна гора, Северна Македония, Молдова, Таджикистан, Турция и Узбекистан, една трета от 8200 анкетирани използват антибиотици без лекарско предписание.

В някои страни над 40% от антибиотиците се приемат без лекарско предписание - процент, пет пъти по-висок от този, измерен в Европейския съюз, според проучване от 2022 г.

За СЗО друг риск от антибиотичната резистентност е, че тя задълбочава неравенствата, тъй като хората с най-ниско образование и най-ниски доходи имат най-лоши практики, според проучването.

"Проучването ясно показва необходимостта от образование и осведоменост", подчерта Роб Бътлър.

"Антибиотичната резистентност може да се корени в усвоени социални и културни норми, като например да не довършваш опаковката с антибиотици, за да запазиш малко за следващия път, когато се разболееш или да споделиш лекарство с роднина или болен съсед", заключи директорът.

#лекарства #антибиотици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници