Финансовият министър прогнозира забавяне на инфлацията и спад на безработицата през 2024 г.

Финансовият министър прогнозира забавяне на инфлацията и спад на безработицата през 2024 г.

БТА

A A+ A++ A

Бюджетът е разчетен при 3% касов дефицит и 2,9% дефицит на начислена основа. Растежът на БВП да достигне догодина 3,2%. Очаква се доста висок растеж на публичните инвестиции, почти 10 млрд. лв. са предвидени в бюджета за публични инвестиции. Очаквам инфлацията догодина да продължи да се забавя. Бюджетът е разчетен при средногодишна инфлация от 4,8%. Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси.

Министърът също така прогнозира нарастване на заетостта и спадане на безработицата.

“За първи път в този бюджет инвестиционната политика е изведена на проектен принцип”, добави Василев и коментира, че в последните 10 години размерът на неизпълнените капиталови програми е в размер на над 16 млрд. лв.

“В бюджета са заложени значителни плащания свързани със социалната и демографската политика - 104 млн. лв. свързани с новия размер на линията на бедност, 23 млн. лв. за целогодишното обезпечаване на еднократната помощ за ученици, 41 млн. лв. увеличение на месечните помощи за отглеждане дете с крайно увреждане, 15 млн. лв. за допълнителни средства за активна политика за пазара на труда, 132 млн. лв. свързани с ефекта от промяната на МРЗ", изброи Василев.

Сабрутев: Ако президентът наложи вето на бюджета, това означава, че обявява война срещу хората

"82 млн. лв. са за разкриване на нови социални услуги, 43 млн. лв. за увеличение на издръжката за специализираните заведения за социални услуги. Бюджетът на здравеопазването се увеличава с над 1 млрд. лв. Като макрополитика, зададена от МФ и МЗ, е да се повиши достъпността", каза още министърът.

Предвидено е увеличаване на пенсиите с 11% от 1 юли. Предвидено е увеличение на годишните добавки от 1 юли с 30%“, каза още той и добави, че са предвидени средства за спорта, както и културата.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници