Почти половин милион души остават без ток в Крим след буря в Черно море

Почти половин милион души остават без ток в Крим след буря в Черно море

БТА

A A+ A++ A

Почти половин милион души са останали без ток, а един човек е загинал, след като буря в района на Черно море наводни пътища, изкорени дървета и събори електропроводи в Крим, съобщи ТАСС.

Бурята връхлетя и южната част на Русия и големи вълни заляха плажовете на курорта Сочи, бурният вятър отнесе покрива на пететажна сграда в Анапа и нанесе щети на домове и училища в Кубан, съобщи агенцията, цитирана от Асошиейтед прес.

Става дума за част от метеорологичен фронт, който по-рано доведе до смъртта на един човек, а стотици населени места останаха без електричество в резултат на обилни снеговалежи и силни виелици в Румъния и Молдова в неделя.

Бурята накара няколко кримски региона да обявят извънредно положение, след като стана най-силната, регистрирана през последните 16 години, със скорост на вятъра, достигаща 144 км/ч, заяви пред ТАСС Татяна Любецка, назначена от Русия служителка в кримското управление за мониторинг на околната среда.

Правителството в Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., каза на хората да си останат по домовете днес и затвори държавните учреждения, включително училищата и болниците, тъй като и днес се очакват силни ветрове.

Ръководителката на една от кримските области, Наталия Писарева, заяви, че всички в Черноморския район на Западен Крим са останали без водоснабдяване, както и централно отопление, тъй като помпените станции са загубили мощност. Съобщава се и за проблем с газопровод в Саки, Западен Крим.

В аквариум в Севастопол около 800 екзотични риби и животни са загинали, след като помещението, в което са се намирали, е било наводнено, съобщава телевизионният канал "Крим 24".

В Русия консорциумът "Каспийски тръбопровод" спря зареждането на суров петрол в пристанището Новоросийск поради "изключително неблагоприятните метеорологични условия", включващи ветрове със скорост до около 86 км/ч и вълни с височина до 8 метра.

#Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »