13-ите национални отличия „За жените в науката“ ще бъдат връчени на 28 ноември

13-ите национални отличия „За жените в науката“ ще бъдат връчени на 28 ноември
A A+ A++ A

Три талантливи български жени учени ще бъдат отличени с наградата „За жените в науката“ за 2023 г. на официално събитие утре, 28 ноември. То ще се проведе в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ със специалното участие на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, която за седма поредна година ще подкрепи каузата на L'Oréal и ЮНЕСКО за повече жени в науката.

Сред официалните гости на церемонията и в качеството си на говорители ще са още Васил Терзиев, кмет на Столична община, Елена Шекерлетова, зам.-министър на външните работи и председател на Националната комисия за ЮНЕСКО, проф. Генка Петрова, зам.-министър на образованието и науката Амелия Гешева, зам.-министър на културата, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, акад. Николай Витанов, зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, и Ваня Панайотова, генерален мениджър на L’Oreal за България и региона Адриатика-Балкани.

Революционните изследователски идеи и научни постижения на три вдъхновяващи родни таланта ще бъдат отличени по програмата за 2023 г. Отличието „За жените в науката“ се равнява на 5000 евро и всяка година се предоставя на три дами учени като признание на таланта им и в подкрепа на научните им амбиции да променят света към по-добро. В глобален план програмата цели да стимулира развитието на науката, да повиши броя на жените изследователки (едва 33.3%* от учените в света са дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

Събитието и програмата тази година се провеждат с медийната подкрепа на БТА, Стандарт, Мениджър, Телеграф, БНР, Информационна агенция „Фокус“, Dir.bg, сп. Cosmopolitan, сп. GRAZIA, сп. Glamour, сп. Жената днес, Novinite.bg, Jenite.bg, Mika Magazine, сп. Наука, View Sofia, Momichetata.com, Bela.bg.

„За жените в науката“ е уникален за България и света проект. Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас и се провежда в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България от 2010 г. насам. Към момента по програмата са отличени 36 великолепни дами с общ награден фонд от 180 000 евро (вкл. трите победителки от тази година) за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност.

Подробна информация за „За жените в науката“ е налична на официалния уебсайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030 г.


Националната програма „За жените в науката“
Националната програма е част от глобалната програма на L'Oréal–ЮНЕСКО „За жените в науката“, създадена, за да отличава и подкрепя жените, чиито постижения допринасят за развитието на науката, както и за да осигури стимул и подкрепа на обещаващи млади жени учени със значими изследователски проекти.
Националните отличия „За жените в науката“ на L'Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в съответната страна. Те съществуват в повече от 110 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

Световната програма „За жените в науката“
Глобалната програма „За жените в науката“ е създадена през 1998 година, когато L'Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават Наградите „За жените в науката“. Седем от лауреатите на Наградите – Ада Йонат, Елизабет Х. Блекбърн, Кристиан Нюселин-Волхард, Еманюел Шарпентие, Дженифър А. Даудна, Каталин Карико и Ан Л’Хюлие впоследствие печелят и Нобелови награди за наука.
Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още национални и регионални награди. С годините програмата „За жените в науката“ се е утвърдила като водеща глобална инициатива, която вече я подкрепила над 4100 жени от над 110 държави.

www.zajenitevnaukata.bg
www.forwomeninscience.com
facebook.com/forwomeninscience/
youtube.com/forwomeninscience/
twitter.com/4womeninscience/
discov-her.com

За допълнителна информация, моля, свържете се с M3 Communications Group, Inc. на press@m3bg.com или на 0888 163 695.

#За жените в науката #„За жените в науката“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници