Митрополит Кирил получи още един глас в своя полза

Митрополит Кирил получи още един глас в своя полза
Американският и австралийски митрополит Йосиф изпрати писмо до мен, в което ме признава за наместник-председател, съобщи митрополит Кирил. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Избраният за наместник-председател на Българската православна църква и временен софийски владика митрополит Кирил е получил още един глас в своя полза.

„Американският и австралийски митрополит Йосиф изпрати писмо до мен, в което ме признава за наместник-председател, и се очаква той скоро да дойде в България," заяви митрополит Кирил пред БТА.

В четвъртък в специално изявление осмина от 14-те митрополити на БПЦ потвърдиха избора от 10 ноември на митрополит Кирил за наместник-председател на Светия синод и за Софийски митрополит.

Той ще ръководи БПЦ до четири месеца - до избирането на нов патриарх.

В изявлението на Светия синод се посочва, че не може да се правят промени в устава на БПЦ преди организирането на патриаршеския събор.

Митрополит Кирил не уточни кога точно ще пристигне Американският митрополит Йосиф, за да участва в заседанията на Светия синод.

Попитан дали от четвъртък ще започне обсъждането на подготовката на събора за избор на нов патриарх, Варненският митрополит заяви, че „не може да каже точно, зависи какво ще реши Светият синод".

„Има много работа, свързана с подготовката на събора и с документацията за него," добави наместник-председателят на БПЦ.

Варненският митрополит Кирил се надява, че четиримата митрополити - Николай, Григорий, Игнатий и Калиник, скоро ще се върнат, за да участват в заседанията на Светия синод.

Пловдивският митрополит Николай преди дни в отворено писмо заяви, че се оттегля от заседанията на Синода за 40 дни, в които ще се отдаде на „молитви и размисли".

В писмото си той оспори избора на митрополит Кирил за наместник-председател на БПЦ.

#митрополит Кирил #Българска православна църква #митрополит Йосиф #БПЦ #Свети синод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници