България в снежен капан, ето каква е обстановката (ОБНОВЕНА, СНИМКИ)

България в снежен капан, ето каква е обстановката (ОБНОВЕНА, СНИМКИ)

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

България се събуди блокирана в снежен капан. Обилният снеговалеж затвори редица ключови пътни артерии. Има сигнали за блокирани семейства по пътища. Във Велико Търново бе свикан кризисен щаб, а в много населени места няма ток. Обърнати камиони и паднали дървета блокираха ключови пътни артерии.

Няма налично описание на снимката.

Само в столицата са постъпили над 800 сигнала за паднали клони и дървета.

Лавина падна върху бус на прохода „Петрохан". Няма пострадали хора и нанесени материални щети. На прохода снежната покривка е около 70 см. Има нападали клони и дървета. През нощта са се случили леки пътни произшествия заради шофьори, подценили зимната обстановка.

Колони от тежкотоварни автомобили са се образували в Монтанско и Врачанско заради обилния снеговалеж.

Тежкотоварните автомобили се отбиват в страни още от снощи, за да могат пътищата да се почистят. И докато в Монтанско пътищата вече са почистени и проходими, то във Врачанско снегът е обилен и почистването към момента е невъзможно.

Има редица ограничения в придвижването в областите Монтана, Враца и Видин. Времето е динамично и се променя непрекъснато, предава бтв.

May be an image of ski slope and tree
Зимна приказка в Бояна, София
Снимка: ФБ/Ema Emilova

Характерното за обстановката в Северозапада е проблема с електричеството. Голяма част от населените места там са на тъмно от снощи – Враца и Мездра са без ток повече от десет часа.

Може да бъде изображение със снегорин

Червен код за валежи от сняг и бурен вятър в 4 области от Североизточна България - Разград, Шумен, Силистра и Добрич в неделя, съобщиха от НИМХ.

Оранжев код за бурен вятър и валежи от дъжд и сняг важи в 7 области от Северна и Източна България - Русе, Велико Търново, Търговище, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен.

May be an image of rhinoceros and arctic

Жълт код за силен и бурен вятър се очаква в част от Северна и Западна България.

Силният снеговалеж затвори проходи и пътища за тежкотоварни автомобили. Причината за това е снегопочистване на пътната настилка.

Няма налично описание на снимката.

Междувременно сайтът на АПИ спря да работи.

Временно движението по АМ "Хемус" в област Варна е ограничено за МПС над 12,5 тона. От км 310 до км 375 е спряно движението за автомобили над 12 тона. Трафикът се регулира от "Пътна полиция". Ограничено е и движението от Ботевград до София за товарни автомобили над 12 тона.

May be an image of road and text

В област Сливен се ограничава движението при "Петолъчката" в посока Котел, а Котленски проход се затваря.

Поради авария в електрозахранването няма осветление в тунел Блатино и в тунел Кочериново.

Движението по път I-2 от Варна до с. Слънчево е ограничено за автомобили над 12 тона.

От с. Слънчево до Шумен пътят е затворен за движение.

May be an image of 1 person, ambulance and road

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона в двете посоки​ по АМ "Тракия" в участъка от Пловдив до София, както и по АМ "Струма" от пътен възел "Бобошево" до пътен възел "Долна Диканя" поради силен снеговалеж, навявания и почистване. Десетки шофьори останаха блокирани на АМ “Тракия” през нощта.

Шофьорите да спазват указанията на служителите на "Пътна полиция", съветват от АПИ.

May be an image of 4 people, arctic, ski slope, lamppost, park, snow and text

Затворени са още пътя Русе-Бяла, Враца-София, Враца-Ботевград. Затворен е пътят към Разград. Пътуването е ограничено заради силния снеговалеж и намалената видимост. Затворени за движение на автомобили над 12,5 тона са всички републикански пътища в област Добрич.

Временно се затварят проходите "Шипка" и "Републиката" в двете посоки заради снегонавявания и паднали дървета.

May be an image of body of water, fog and arctic

Заради падналите дървета и поради снегонавяване в двете посоки е ограничено временно движението в "Троянския проход".

Временно движението по в "Ришки проход" е ограничено в двете посоки поради аварирали тежкотоварни МПС на пътното платно. Движението се пренасочва по проход "Котленски" и се регулира от "Пътна полиция". Съща е причината и за временно ограничаване на движението в "Ришки проход".

Ограничава се движението на МПС над 12 тона в двете посоки с ремаркета и полуремаркета през проходите "Превала" и "Рожен" поради снеговалеж и снегопочистване, предава бТВ.


Снимки: ФБ/Meteo Balkans





#Снежен капан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници