България в снежен капан (ОБЗОР)

България в снежен капан (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Усложнена зимна обстановка в страната след падналия сняг през последните часове. Стотици населени места са без ток, в някои няма и вода. Част от Старопланинските проходи са затворени за движение. Семейство с дете беше блокирано в автомобила си край прохода „Шипка”. Снегонавявания създават проблеми в района на Североизточна България.

Враца

В равнините снежното покритие е около 10 см. Вятърът образува огромни преспи. Проблем са и падащите дървета. Те затвориха обходно трасе на Враца за Борован и Бяла Слатина. Над 42 населени места без електрозахранване. Продължава разчистването на пътя към хижа „Леденика“ и осигуряването на безопасното придвижване на около 35-ма обитатели.

Добрич

Добрич и областта са блокирани от силните снегонавявания. Над 130 села са без ток, а 30 - без вода. Затворени за движение остават пътищата към Русе и Варна.

Видимостта в Добричко е изключително ниска, затова и пътищата са изцяло блокирани. Организирани са КПП на изходите на областния град. Няма сигнали за бедстващи и закъсали автомобили.

Старозагорско

Бездомник е загинал заради минусовите температури в Казанлък. Това беше потвърдено от Спешна помощ, каза източник на NOVA. Тялото му е намерено до контейнери за смет. Мъжът е бил без подслон и е нощувал по улиците на града. Това е първата жертва на студовете тази зима.

На този фон, семейство с деца остана блокирано с часове в кола преди прохода „Шипка”. За щастие, бедстващите хора бяха спасени. Десетки коли обаче все още остават блокирани. Проходът „Шипка” вече е отворен, но при зимни условия. Остава ограничението за МПС над 12 т. и ремаркета и полуремаркета.Обилен снеговалеж и бурен вятър причиниха тежката ситуация през изминалата нощ. Местни споделят, че дори пожарна и линейка са закъсали.

Около 50 туристи бяха блокирани в хижи в района град Шипка. Те имат храна, вода и електричество, но пътят до тях все още се разчиства.

Монтанско

Въпреки че е отворен за движение, проходът „Петрохан” също създава трудности на пътуващите. Тази сутрин снегорин аварира и образува задръстване.

Постепенно обстановката в Монтанско се нормализира. 44 машини обработват пътищата. 8 снегорина чистят прохода „Петрохан”, изпратен е и роторен. По-рано тази сутрин електричеството в цялата област беше прекъснато.

Великотърновско

Проходът на Републиката беше отворен за леки коли след близо 12-часово чакане за шофьорите. Наложи се намесата на военните за разчистването на пътя София – Варна до село Железарци.

Русе, Силистра и Разград

В областите Силистра и Разград пътищата са напълно затворени. Полицейски патрули не пропускат желаещите да пътуват в тази посока. Оказано е съдействие на ЦСМП за достигане до трима болни хора. В Разградско са евакуирани деветима, пътували в три автомобила. Затворени са всички пътища за снегопочистване. Затворен е гл. път Е-70 Русе – Шумен /изградени са КПП на РУП/.Над 80 процента от населените места са без електричество, поради липса на ток е затруднено и водоподаването.

Областният управител на Разград Владимир Димитров обяви в ефира на „На фокус”, че общината е обявила бедствено положение.

Единственият разчистен път от Русе е към „Дунав мост”. Това доведе до километрична колона от тирове. Голяма част от основните булеварди в града са почистени, частично градският транспорт е възстановен. Има много накъсани тролейбусни жици и нападали клони.

Шумен

В девет общини в Шуменско е обявено бедствено положение заради лошото време. Там утрешният ден няма да е учебен. Нарушаване на електроснабдяването има във всичките общини поради аварии в електропреносната мрежа. Вследствие на това има проблеми и с водоподаването. Евакуирани са 2 деца и игуменът на манастир до град Велики Преслав. Всички пътища на територията на областта са непроходими.

Варна

Обстановката в община Аксаково продължава да е напрегната. Пътят между Варна и Добрич продължава да е затворен. С помощта на верижна бойна машина пожарни екипи са евакуирали 20 човека, заседнали с автомобилите си на пътя над Аксаково. Над 100 населени места са без ток, а 30 - без достъп.

Кюстендил

Има населени места без ток в общините Треклянска, Рила, Бобошево, Невестино, Бобов дол, Дупница, Кюстендил. Пътят за ГКПП "Гюешево" е затворен за тежкотоварни автомобили, пътищата са мокри и заснежени, но проходими при зимни условия.

Пловдив

Работи се по снегопочистването на пътя към хижите „Върховръх“ и „Академик“, където в момента има по 35-40 души. В хижите има ток, вода и храна.

София-област

Населени места без електроподаване има на територията на общините Ботевград, Елин Пелин, Годеч, Правец, Костинброд. Няма постъпила информация за населени места без достъп до тях. Пътят до с. Гълъбовци към момента (15 ч.) е почистен от преспи и проходим за автомобили и пожарна техника.

#зима сняг #Снежен капан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници