Вигенин: ПП възстановиха модел, който трябваше да премахнат и сега са негова притурка

Вигенин: ПП възстановиха модел, който трябваше да премахнат и сега са негова притурка
A A+ A++ A

Успешно ляво обединение може да се случи само с център БСП и мисля, че този урок е вече научен, коментира заместник-председателят на партията.

„Последните седмици станахме свидетели на доста необичайни явления досега в българската политика - лидерът на управляващата партия да иска оставката на министър, да влизат в публични пререкания и министърът да не подава оставка. Това означава, че има някакви други сили, които стоят зад този министър. Кои са тези сили стана ясно още първия ден, когато Бойко Борисов и Делян Пеевски категорично застанаха зад вътрешния министър.“ Това коментира заместник-председателят на БСП и на парламента Кристиан Вигенин в предаването „Стълбището“ на Дарик.

„Нормално е хората да са чувствителни по тази тема, тъй като уж в момента управляват тези, които бяха бити на протестите от 2020 г., а сега някак си изглежда същото“, каза Вигенин, визирайки превишените полицейски правомощия на протеста срещу БФС. Според него „Продължаваме промяната“ полека-лека се превръщат от промяна в притурка на един модел, който, вместо да премахнат, му помогнаха да се възстанови.

По думите на Кристиан Вигенин ГЕРБ и ДПС налагат волята си над правителството, прокарвайки решения в парламента, които са от правомощията на изпълнителната власт.

„Още когато първоначалният състав на правителството, предложен от ПП-ДБ, беше драстично променен, стана ясно, че да, формално там няма публично предложени личности от ГЕРБ, освен Мария Габриел, но от друга страна, цялата тази група от експерти в правителството започна да става явно чии са. Така че този кабинет съвсем не е единствено и само на ПП-ДБ, но е кабинет, който се пише на тяхната сметка“, коментира още социалистът.

Вигенин обърна внимание, че партиите в сглобката постоянно си дават знаци, едни закони не се приемат в комисия, след това се приемат в пленарна зала, защото междувременно нещо са се договорили, но не това е начинът, по който

трябва да се управлява и предупреди, че на това хората ще реагират или както през 2020 г., или до такава степен ще се деангажират от политическите процеси, че също ще оставят сглобката да виси в безтегловност.

„БСП предлага данък върху свръхпечалбите на банките. Това е тема, с която никой не иска да се захване, защото банките са мощен сектор в българската икономика и имат сериозно влияние в обществото, но смятаме, че е дошъл момента така, както и в някои други европейски страни – тези, които правят огромни, несъразмерни, дори някъде се наричат неочаквани печалби, да бъдат облагани допълнително“, заяви Кристиан Вигенин.

Той посочи, че това е секторът, който реализира най-сериозни печалби и те се увеличават всяка следваща година, но това не е довело до облекчаване на таксите за хората.

„Искаме тези средства, които идват от гражданите, от предприятията, от тяхната дейност и пари, да намерим начин да се върнат обратно в бюджета и имаме идеята те да бъдат събирани в конкретен фонд, за да е ясно и прозрачно за какво точно се изразходват“, подчерта заместник-председателят на БСП.

„Подкрепяме фонда за финансиране на общините, но имаме съмнения заради начина, по който това се направи с такава спешност. Имаме съмнения, че по този начин тези готови проекти, за които в много от случаите е ясно кой ще ги реализира, е начин управляващите да се отблагодарят на определени фирми“, коментира Вигенин темата, по която социалистите инициираха и изслушване в парламента на финансовия министър.

Във връзка с провелите се местни избори, Вигенин отчете, че най-много добри новини е произвела БСП, защото обективно увелича партийния си вот чрез гласовете за листите с общински съветници и печели повече кметове на общини.

„Показахме, че така, както ни бяха отписали преди няколко месеца, не само запазихме, но разширихме позициите си в местната власт. Другото важно е, че нашето виждане, че основният опонент на тези избори бе ГЕРБ и техният модел и че трябва да се създаде едно голямо обединение срещу тях, в голяма степен се реализира“, обобщи заместник-председателят на българския парламент.

Според него няма как БСП да бъде част от някакво управляващо мнозинство или сглобка в Столичния общински съвет, защото има своя програма и приоритети, които принципно и последователно следва.

"Ваня Григорова трябва да си направи изводите от всичките неуспешни леви проекти. Вероятно ѝ е нужно и време да осмисли случилото се на изборите. Много

често нови политици, постигайки някакъв успех, се окриляват и започват да считат себе си за някакво явление в политиката. И много скоро биват сваляни на земята. Политиката не е спринт, а маратон и е много важно да посрещаш с достойнство и победите, и загубите и да си правиш нужните изводи“, каза Вигенин за кандидата на БСП на изборите за кмет на столицата.

По неговите думи резултатът на Григорова в София не се различава особено от това, което е постигнала Мая Манолова на миналите избори, която тогава също е била на няколко хиляди гласа от победата и то срещу действащ кмет, подкрепен изцяло от управляващата партия.

„Да си припомним какви амбиции тръгна да реализира Манолова на крилете на този солиден резултат и къде е Мая Манолова сега“, изтъкна Вигенин и добави: „Ако имаше перспектива за някакъв нов ляв проект, той дали вече нямаше да бъде реализиран? Аз си спомням за такива проекти още през 90-те с Александър Томов. Да, припламват, даже понякога влизат в парламента, но не може да се направи нещо устойчиво извън и против БСП. И аз вярвам, че най-после този урок е научен. Трябва да има разширяване на базата, да се отворим към нови избиратели, да търсим единодействие, но това може да се случи единствено с център БСП.“

Според него опитът на президента Радев и хората около него е бил по-скоро в посока БСП да бъде овладяна и едва когато е станало ясно, че това няма как да се случи, се е тръгнало в посока създаване на нов ляво.

„Последното беше с този сбор от лидери, всички на практика напускали БСП в предишни периоди. Не стана. Допускам, че като не се получи със старите лица, може да има опит с нови. Но ако е имал някакви намерения президентът, не знам доколко те са били свързани с чисто лявото. Самият факт, дори само говоренето, че президент би тръгнал да прави партия, изглежда като нещо не добро за самия него и може би затова и той самият се опитва да избяга в момента от това“, заключи Кристиан Вигенин.

#Кристиан Вигенин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници