ЕК бави реакцията си за неуспешната клетва на Марковска

ЕК бави реакцията си за неуспешната клетва на Марковска
Ще разгледаме нещата в детайли и тогава ще излезем със съответната реакция, каза говорителят на ЕК Марк Грей. Снимка: euinside.eu
A A+ A++ A

Европейската комисия бави реакцията си към събитията от церемонията по полагане на клетва в Конституционния съд в България в четвъртък.

Очакваната цял ден реакция на ЕК, която заплаши България с допълнителен мониторингов доклад заради избора на Венета Марковска за конституционен съдия, очевидно няма да дойде веднага, предаде БНР.

„Проследихме днешното развитие на събитията. Нямам незабавна реакция. Ще разгледаме нещата в детайли и тогава ще излезем със съответната реакция“, каза говорителят на ЕК Марк Грей.

На 31 октомври без дебати депутатите от мнозинството, независими депутати и някои от Коалиция за България избраха зам.-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на Конституционния съд от парламентарната квота.

След избора Европейската комисия обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година.

Предупреждение дойде именно по повод новите съдебни назначения. От ЕК посочиха, че имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, каза говорителят, без да посочва име.

Президентът Росен Плевнелиев спря клетвата на Венета Марковска, като напусна залата по време на церемонията.

Според депутати обаче не може да се избира нов съдия. Освен това Марковска смятала да търси правата си по съдебен ред.

След като ВСС прие извънредно оставката й от съдебната система в четвъртък сутринта, тя се яви на тържествената церемония по полагането на клетва на новоизбраните съдии в КС.

Преди това Венета Марковска заяви пред депутати, които издигнаха кандидатурата й, че няма от какво да се притеснява и ще се закълне въпреки призивите на премиера и президента да не го прави.

Росен Плевнелиев обаче напусна церемонията, а по закон клетва може да се положи само в присъствието на държавния глава. Така Марковска не можа да стане конституционен съдия.

Един от мотивите, които държавният глава изтъкна, бе, че в последния момент е получил допълнителна информация от прокуратурата. По неофициални данни става дума за сигнал за търговия с влияние и конфликт на интереси, свързан с работата на Марковска.

#Венета Марковска #ЕК #Марк Грей #говорител на ЕК #Конституционен съд #Росен Плевнелиев #президент на ЕК #клетва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници