Правителството отпуска 400 000 лева на Рилския манастир

Правителството отпуска 400 000 лева на Рилския манастир

фейсбук

A A+ A++ A

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на 400 000 лв. за финансова подкрепа за Рилския манастир „Свети Иван Рилски", се казва в прессъобщение на министерството.

Като част от световното наследство ЮНЕСКО, страната ни е поела ангажимент, за запазването и съхранението в автентичен вид на манастирския комплекс, поради което българската държава ежегодно подпомага финансово чрез Закона за държавния бюджет дейността на манастирското братство за стопанисването сградния фонд на манастира, посочват от Министерството на културата.

Манастирът е сред най-значимите културни паметници в България, символ на страната, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Рилският манастир, в това число и Хрельовата кула, църквата, манастирските сгради и църквата „Свети Лука" са обявени през 1927 г. за „народна старина" (Държавен вестник, бр. 69 от 1927 г.). През 1968 г. Хрельовата кула е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от Средновековието (Държавен вестник, бр. 77 от 1968 г.). На 7-ата сесия на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, проведена от 5 до 9 декември 1983 г. във Флоренция (Италия), Рилският манастир е обявен за обект на световното културно наследство. В Рилския манастир се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от 14 век - 19 век, а в музея много старинни предмети, като църковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна колекция и др.

#Рилски манастир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници