Влезе в сила временното примирие между Израел и „Хамас“

Влезе в сила временното примирие между Израел и „Хамас“

pixabay

A A+ A++ A

От 07:00 ч. тази сутрин започва четиридневното примирие между Израел и палестинската ислямистка организация "Хамас", а първата група от 13 израелски заложници се очаква бъде освободена по-късно през деня, съобщиха катарските посредници в преговорите, предаде Ройтерс.

Международната общност посрещна новината предпазливо. Местни служители съобщиха, че болница в град Газа е била атакувана от Израел часове преди официалното начало на примирието. Освен това двете страни сигнализираха, че паузата ще бъде временна.

Примирието, което започна в 07:00 ч., предвижда цялостно прекратяване на огъня в северната и южната част на Газа, съобщи катарското външно министерство.

В 16:00 ч. местно време (14:00 ч. по Гринуич) в палестинския анклав ще започне да влиза допълнителна помощ, а първите заложници, сред които и възрастни жени, ще бъдат освободени. Договореностите предвиждат общият им брой през четиридневното примирие да достигне 50, заяви говорител на катарското дипломатическо ведомство. Той допълни, че Израел от своя страна се е съгласил да освободи палестински затворници.

"Всички ние се надяваме, че това примирие ще доведе до възможност да се започне по-обхватна работа за постигане на постоянен мир", подчерта катарският говорител.

Служител на американския Държавен департамент предели договореното спиране на огъня като "обнадеждаващ момент", но посочи, че работата по освобождаването на всички заложници ще продължи.
"Хамас" потвърди в канала си в "Телеграм", че бойците от групировката ще преустановят всички военни действия.

По-късно обаче Абу Убайда, говорител на въоръженото крило на "Хамас", призова във видеообръщение за "засилване на конфронтацията с (Израел) по всички фронтове на съпротивата" след края на примирието, включително на окупирания от Израел Западен бряг.

Същевременно израелският министър на отбраната Йоав Галант тази нощ заяви на пресконференция, че интензивните военни действия в ивицата Газа ще продължат поне още два месеца след края на краткото примирие.

По последни данни на палестинските власти броят на убитите от израелската армия в ивицата Газа вече е надхвърлил 14 800. Повечето от жертвите са жени, деца и младежи. Насилието на Западния бряг също не стихва, като снощи здравните власти в Рамала съобщиха, че израелски войници са застреляли 12-годишно дете в гърдите.

Израел започна опустошителната си инвазия в Газа, след като на 7 октомври въоръжени бойци от "Хамас" нахлуха през граничната ограда, убиха 1200 души и взеха около 240 заложници според израелските данни, припомня Ройтерс.

"Хората са изтощени и губят надежда в човечеството", заяви ръководителят на Службата на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини след посещение в Газа. По думите му в палестинския анклав цари "неописуемо страдание". "Те се нуждаят от отдих, заслужават да спят, без да се страхуват дали ще преживеят нощта. Това е минимумът, който всеки трябва да може да получи", допълни Лазарини.

#"Хамас"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници