Асен Василев иска реални данъчни оценки, а за промилите общините да решават сами

Асен Василев иска реални данъчни оценки, а за промилите общините да решават сами

Стоп кадър/ФБ/ПП

A A+ A++ A

Преотстъпването на част от данъка за физическите лица на общините не може да е с еднакъв процент за всички. Ако просто върнем обратно два от 10-те процента на местната власт, ще се получи отваряне на огромна ножица между тях. Средната заплата в София е 2700 лв., а в страната е 2000, но има общини, където тя е близко до минималната или около 1000 лв. Ако просто въведем автоматично един процент в местната хазна, ще продължи тенденцията хората да идват в София, която като община ще получава и огромни пари, а малките няма да могат да наваксат.

Това обясни финансовият министър Асен Василев пред кметовете на събитието на "24 часа" - "Общините - перспектива 2027", след като темата за финансовата децентрализация се оказа на фокус за повечето от участниците.

Целта е срещата да даде възможност на кметовете, много от тях новоизбрани, да се ориентират по отношение на това с какво могат да са им полезни изпълнителната власт и бизнесът при развитието на общините.

Данък сгради и такса смет ще могат да се вдигат на всеки две години, ако имотите в съответната община са поскъпнали за това време с над 10%. Това означава, че ако сега за апартамент в София в широкия център данъкът е 350 лв., а цените на имотите за 2 г. са се вдигнали с над 10%, то данъчната оценка ще се актуализира със съответното изменение в цената, отчетена от НСИ.

Много е важно да не лъжем. Данъчните оценки трябва да са реални, а не отпреди 16 години. Тази промяна не означава, че данъците ще се вдигат, а че общините сами ще могат да преценят дали на тяхна база ще могат да вдигат промилите, посочи финансовият министър.

Много е важно да стъпим към реалните цени, ако говорим за изсветляване, а не измислени от 16 г. оценки. Това не вменява на кметовете да вдигнат данъците. Ние сме техническият вносител на това предложение. Ако искаме да вършим правилните неща, не трябва да се влияем от това как ще реагират камерите, обясни Василев.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници