Хиляди протестират в Германия, затворени са училища и детски градини

Хиляди протестират в Германия, затворени са училища и детски градини

pixabay

A A+ A++ A

Хиляди служители от публичния сектор в Германия излязоха на протест. Затвориха училища, детски градини и административни офиси в градовете Берлин, Бремен и Хамбург.

Профсъюзите в страната съобщиха, че над 10 000 служители са стачкували само в Берлин. Те са организирали шествие до известната Бранденбургска врата, призовавайки за по-добро заплащане и условия на труд.

Сред участниците в протеста бяха учители, служители в детски градини, полицаи, пожарникари и държавни служители. "Съвсем ясно е, че нашите колеги очакват нещо, защото в противен случай вече няма да могат да живеят в града, в който работят", заяви говорител на синдиката "Verdi" в Берлин.

Два кръга от преговорите за колективно договаряне между служителите в публичния сектор и германските провинции досега не са довели до пробив. "Федералните провинции не са представили оферта по време на двата кръга от преговори в цялата страна", заяви регионалният директор на "Verdi" за Берлин и Бранденбург Андреа Кюнеман. "Това е много неуважително към служителите", добави тя.

Служителите в болници в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Баден-Вюртемберг, Бавария, Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн обявиха, че ще започнат двудневна предупредителна стачка в четвъртък и петък. Това ще засегне болниците и психиатричните отделения в провинциите, тъй като през целия четвъртък са планирани демонстрации.

Профсъюзите настояват за увеличение на заплатите с 10,5%, както и за градски бонуси в размер на 300 евро в Берлин, Бремен и Хамбург. Следващият кръг от преговорите ще се проведе на 7 и 8 декември.

Фармацевтите в Бавария и Баден-Вюртемберг също спряха работа, но не заради колективното трудово договаряне, а в знак на протест срещу промените в германското законодателство в областта на здравеопазването, които ще принудят фармацевтите да покриват отстъпките, предоставяни на задължителните здравноосигурителни фондове, което ще намали печалбите на бизнеса.

#Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници