С ирония и обиди: Депутатите създадоха комисия за правата на психичноболните хора

С ирония и обиди: Депутатите създадоха комисия за правата на психичноболните хора
A A+ A++ A

Депутатите решиха да създадат временна комисия за защита на правата на психично болните пациенти и изготвяне на законодателни промени, които да ги гарантират.

"Според доклад на европейския комитет против изтезанията в болницата в Бяла, пациенти твърдят, че освен, че персоналът крещи, санитарите нанасят удари по пациентите. Жилищните помещения са с ограничено лично пространство. Обстановката е затворническа", заяви Стела Николова от ПГ на ПП-ДБ.

Според Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС е безспорно, че към хората с психични заболявания има недобро отношение:

"Особено в начина, по който се опитваме с два лева храноден да дадем адекватна грижа. Притеснява ме да се обсъди и отпадането на запрещението. Вносителите нямат представа какво представлява запрещението. Настойничеството има за цел да подпомага".

БСП подкрепя създаването на такава комисия и тя да заработи по най-бързия начин.

"Трябва да се гледа внимателно. Тази комисия ще установи факти и ще напише доклад. Няма страшно възможно най-бързо да създадем комисия", каза Иван Ченчев от ПГ на "БСП за България".

От "Възраждане" коментираха, че ще предложат техни членове, защото искат да вземат активно участие.

"Когато има данни за нарушени права, трябва да се провери. Притеснява ни желанието ви да наместите едни НПО-та. Под хиляда лева е цената на един такъв пациент през лечебно заведение. Те стоят по 3 месеца, как с тези пари се покриват разходите", попита Цвета Рангелова.

"Недейте да слагате всички под общ знаменател - хората, които се грижат. Знаете ли хората колко са против отпадането на запрещението", отговори Цветан Предов от ИТН.

Стела Николова от ПП-ДБ поясни, че целта на комисията е да преобразува запрещението под друга форма, а не да се извършва някаква революция.

"Психиатричната болнична помощ не беше в обхвата на НЗОК. Няма пътеки, затова има и недофинансиране. Работим за това да влязат диагнози по клинични пътеки. Това ще увеличи финансовия поток", добави Ивайло Митковски от ПГ на ПП-ДБ.

Иронично предложение дойде от "Възраждане" - за включване на Искрен Митев от ПП-ДБ в състава на комисията за психичноболните, защото "имал житейски опит", предизвика смях в залата и ответната реакция на ПП-ДБ.

Петър Петров - "Възраждане":

"Да включите Искрен Митев в комисията за хората с психични проблеми - има житейски опит!".

Радостин Василев - независим:

"Иновативна идея - пациенти, заедно с лекуващи ще бъдат част от една комисия. Да станем на крака за Искрен Митев".

Елисавета Белобрадова - ПП-ДБ:

"Не разбирам тази шега. Вие се шегувате с болни хора".

Мирослав Иванов - ПП-ДБ:

"Колеги, не подобава вашето поведение. Госпожо председател, ваша е отговорността да наложите ред и дисциплина".

Искрен Митев - ПП-ДБ:

"Ниско е нивото в Народното събрание. Хората, които се провалиха на изборите, остава ви да атакувате един човек. Един ден ще сте на дъното на историята и ще ви е срам да погледнете децата си в очите".

Михаил Камбарев - ПП-ДБ:

"Възраждане" и Радостин Василев няма да се извинят, аз се извинявам от тяхно име".

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници