ООН: Броят на убитите жени в света не е бил толкова висок от 20 години

ООН: Броят на убитите жени в света не е бил толкова висок от 20 години

pixabay

A A+ A++ A

Организацията на обединените нации обяви, че броят на жените и момичетата, които са били убити по целия свят през 2022 г., е нараснал до най-високото си равнище от 20 години, предаде ДПА.

Миналата година около 89 000 жени и момичета са били убити умишлено, съобщиха две организации на ООН, които отговарят съответно за жените и за наркотиците и престъпността.

"Тревожният брой на убийствата на жени е ярко напомняне, че човечеството все още се бори с дълбоко вкорененото неравенство и насилието срещу жени и момичета", посочи в изявление Гада Уали, изпълнителен директор на Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC).

"Всеки изгубен живот е призив за действие - молба за спешно преодоляване на структурните неравенства, за подобряване на реакциите на наказателното правосъдие, така че нито една жена или момиче да не се страхува за живота си заради пола си", посочват от организацията.

Около 55% от тези убийства, са извършени от членове на семейството или партньори. Най-голям брой убийства на жени и момичета - около 20 000, са извършени в Африка, следвана от Азия.

#ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »