Войната в Украйна: Над 10 хиляди цивилни жертви

Войната в Украйна: Над 10 хиляди цивилни жертви

pixabay

A A+ A++ A

Повече от 10 хиляди цивилни са загинали във войната на Русия срещу Украйна през последните 21 месеца. От тях над 560 са деца, съобщава ООН. Тъй като голяма част от телата не са били идентифицирани все още, е много вероятно реалният брой на загиналите да е "много по-голям", казват още от Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН. Наблюдателите на организацията на терен съобщават още за 18 500 ранени цивилни.

"Десет хиляди цивилни жертви е един много мрачен крайъгълен камък за Украйна", каза ръководителят на мисията на ООН в Украйна Даниел Бел. "Много от цивилните, които загиват от руските ракети, всъщност са далеч от фронта", казва Бел. "Никое място в Украйна не е в пълна безопасност". ООН отбелязва, че повечето цивилни жертви са в следствие от руски ракетен обстрел по украинските градове. Голям брой цивилни са загинали и при ожесточените сражения около пристанищния град Мариупол в началото на войната.Руското правителство продължава да отрича, че умишлено атакува цивилни цели.

След като германският министър на отбраната Борис Писториус посети Киев тази седмица, украинският президент Володимир Зеленски благодари на Германия за последния пакет от оръжейни доставки, в който са включени и нови противоракетни установки "Ирис-Т". "Това ще помогне в защитата на нашите градове и хиляди цивилни животи от руския терор", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение. Освен противовъздушните системи военната помощ ще включва и противотанкови мини и артилерийски снаряди калибър 155 мм.

Въпреки че Брюксел подхожда предпазливо, Украйна се надява решението за начало на преговорите за присъединяване към Европейския съюз да дойде бързо. "Направили сме всичко, което можем и ще направим всичко останало", каза Зеленски по повод нужните реформи в страната за борба с корупцията. По думите му положително решение от страна на Брюксел ще даде надежда на украинския народ, че "правосъдието съществува".

Разширяването на ЕС ще бъде инвестиция в сигурността на континента и ясен ангажимент на блока към мира, твърди молдовската президентка Мая Санду. Тя призова всички държави-членки на Европейския съюз да подкрепят единодушно започването на преговори за присъединяване с Молдова и Украйна на срещата на върха на ЕС следващия месец. В началото на месеца Европейската комисия препоръча на държавите членки да започнат преговори за присъединяване с Украйна и съседната Република Молдова. За това е необходимо единодушно решение на 27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС. Темата е включена в дневния ред на срещата на върха на 14 и 15 декември в Брюксел. Някои европейски държави като Унгария и Полша обаче продължават да са скептично настроени към присъединяването на Украйна към ЕС.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници