Какво е известно за сделката между Израел и "Хамас"?

Какво е известно за сделката между Израел и "Хамас"?

pixabay

A A+ A++ A

Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" обявиха днес сделка, която ще позволи поне 50 заложници и много палестински затворници да бъдат освободени, а жителите на обсадената Газа ще получат 4-дневно примирие след седмици на ожесточени сражения, коментира АФП.

Това е първи дипломатически пробив в конфликта с посредничеството на Катар с помощта на Египет и САЩ и има за цел също да осигури храна, лекарства и горива на хванатите в капан 2,4 млн. жители на Газа.

Израел одобри сделка с "Хамас"
Сделката ще бъде поетапна и посредниците се надяват да бъде разширена и удължена.

Катар обявява началото

Катар съобщи, че ще обяви началото на 4-дневната хуманитарна пауза, по време на която палестински затворници ще бъдат освободени в замяна на 50 от заложниците на ислямистите в Газа.

"Началото на паузата ще бъде обявена в следващите 24 часа и тя ще трая четири дни, които може да бъдат удължени", заяви катарското МВнР.

Примирието може да бъде удължено

Говорителят на външното министерство на Катар Маджед ал Ансари заяви, че освобождаването на заложниците ще бъде в продължение на четирите дни примирие: "Примирието започва и всеки ден в рамките на четирите дни ще бъдат освобождавани заложници…Техният брой ще достигне 50 на четвъртия ден".

Очакването е след първоначалните 50 жени и деца заложници ще бъде последвано от освобождаване на още и удължаване на 4-дневното примирие.

Обхват на сделката

Въпреки че катарските посредници се надяват сделката да доведе до по-трайно прекратяване на огъня, израелски официални лица подчертаха, че възнамеряват да възобновят кампанията по елиминиране на "Хамас", когато освобождаването на заложници приключи.

В свое становище израелското правителство обеща да "продължи войната с цел завръщане у дома на всички заложници, пълно елиминиране на "Хамас" и да направи така, че да няма повече заплахи за Израел от Газа".

Кой ще бъде освободен?

Около 240 души бяха похитени от "Хамас" в изненадващата атака на 7 октомври, но първоначално ще бъдат освободени само 50.

Всички те са деца или цивилни жени, уточни Катар:

"Няма военнопленници сред освобождаваните".

Според високопоставен източник от САЩ сред тях ще са трима граждани на САЩ, включително 3-годишната Абигейл Мор Айдан.

Увеличаване на помощта

Председателката на Еврокомисията заяви, че е наредила увеличаване на доставките на помощи за Газа след обявяването на 4-дневната пауза в боевете.

"ЕК ще направи всичко по силите си да използва тази пауза за хуманитарни доставки в Газа".

#Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници