След спор и скандали в парламента: Депутатите гласуваха да дадем безвъзмездно БТР-и на Украйна

След спор и скандали в парламента: Депутатите гласуваха да дадем безвъзмездно БТР-и на Украйна

БТА

A A+ A++ A

Народните представители приеха на първо четене Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против". Преди и след гласуването имаше горещи спорове, напрежението се нажежи в залата, а депутатите се скараха.

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Борислав Гуцанов от БСП коментира, че за "34 години от над 110 000 души в армията, в момента те са около 20 000", и посочи, че сега държавата иска да подари 100 БТР-а на Украйна вместо те да служат за нуждите на нашата армия. "Не ви ли е малко срам и неудобно от това, което го правите. Вие ударихте дъното от тази сглобка", каза Гуцанов. Според него ако колегите му не искат да се чувстват като национални предатели след години, трябва да мислят за страната ни и да "спрат".

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници