Зеленски: Вече виждам звездата на Украйна на знамето на ЕС

Зеленски: Вече виждам звездата на Украйна на знамето на ЕС
A A+ A++ A

Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи обръщение по повод Деня на достойнството и свободата, предаде Укринформ, позовавайки се на канцеларията на държавния глава на Украйна.

Зеленски посочи, че денят е "официален празник, учреден в чест на началото на две революции – Революцията от 2004 г. и Революцията на достойнството преди 10 години".

Според него преди 10 години украинците са отворили нова страница в борбата срещу беззаконието, "срещу опита да ни лишат от европейското ни бъдеще, срещу нашето поробване".

Преди 10 години украинците "се обединиха не само срещу нещо, но преди всичко заради себе си", казва президентът. Според неговата оценка тогава е постигната първата победа – над безразличието, "победа на смелостта, победа на Революцията на достойнството, победата на народната съпротива, на гражданското общество, на подвига... на всички онези, които се бореха за свобода в столицата и в други региони".

Зеленски посочи, че в резултат на стореното украинците днес имат право да кажат, че фактът, че зад президента се веят знамената на ЕС и Украйна, "не е просто украса на площада, декорация, измислица, а реален символ на неотделимостта на Украйна от Европа, право, което украинският народ и украинската държава доказват през цялото време".

Президентът Зеленски вече вижда звездата на Украйна присъединена в съзвездието, декориращо флага на ЕС, което символизира единството на народите на Европа, предава dnes.bg.

Държавният глава изразява увереността си, че статутът на страната му като кандидат за членство в ЕС и предстоящите преговори със сигурност ще доведат до членството на Украйна в ЕС. Той изрично подчертава, че украинците постигат всичко това "въпреки войната".

Според Зеленски днес Украйна пише нов кръг от историята си и "днес нашето поколение трябва да определи посоката, в която ще поеме. Какво ще бъде написано за нас в учебниците по история. Какво ще кажат за нас нашите потомци. "Те се бориха, но не успяха" или "Те се бориха и победиха"?

Както всяка държава, и нашата има тъмни и светли страници в историята си, казва Зеленски и прави преглед в промяната на имената на централния площад в Киев в зависимост от орбитата, в която се движи Украйна в даден етап.

В тази връзка Зеленски изразява увереността си в силата на духа на украинците да изградят своето бъдеще, "когато централните площади на нашите градове ще получат нови и завинаги непроменени имена. В чест на героите. В чест на освободителите. На Мариупол, Бердянск, Мелитопол. В чест на освобождението на Донбас и Крим. В чест на обединението на Украйна в нейните граници. Когато в учебниците по история, след години и векове, периодът на независимост от 1991 г. насетне ще бъде описан като непрекъснат."

#Володимир Зеленски #Украйна #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници