Асен Василев с много големи новини за пенсиите и заплатите

Асен Василев с много големи новини за пенсиите и заплатите
A A+ A++ A

Новият размер на минималната заплата догодина ще е 933 лв., ако депутатите приемат проектобюджета. В Черна гора тази година тя е 1042 лв., а в Северна Македония е 946 лв. сега, в Сърбия тя е 1070 лв. Това са държави с по-малък БВП на глава от населението у нас , а в Румъния е 1296 лв. От всички наши съседи държави ние сме на опашката. Длъжни сме да не позволяваме да се оформят гета с ниско заплащане, некачествен труд и изоставени региони, защото това се случва и в развити страни, ако ножицата в доходите се отвори.

Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъждат проектозаконите на НЗОК, ДОО и държавният бюджет за 2024 г.

По думите му Бюджет 2024 постига трайно повишаване на пенсиите. По предложение на Министерството на труда и социалната политика се вдигат вдовишките пенсии за най-уязвимите самотни пенсионери.

Василев посочи, че правителството иска да запази подоходния данък. При едно адекватно заплащане хората започват да се замислят дали да се завърнат от чужбина, смята финансовият министър.

Той бе категоричен постига добър баланс и приходите растат по-бързо от разходите. Асен Василев обърна внимание, да се гледа в хоризонт от 5-7 години, когато вторият стълб ще стане толкова важен колкото и първият.

Това, по което Тристранката постигна съгласие е, че прие бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г., докато по бюджета на ДОО социалните партньори - работодателски организации и синдикати не постигнаха съгласие. Работодателите очаквано не бяха съгласни с вдигането на минималната заплата и максималният осигурителен доход в бюджета на ДОО. Синдикатите поискаха повече пари за заплати, обезщетения за безработица и по-висок максимален доход.

Предстои НСТС да разгледа и големият държавен бюджет на Република България за 2024 г.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници