Защо коремът ни къркори?

Защо коремът ни къркори?

pixabay

A A+ A++ A

Когато огладнеем, стомасите ни започват да протестират с поредица от тътени и ръмжене, които могат да бъдат чути и от хората около нас. Това е нормална част от това да бъдеш човек и нещо, което всеки от нас е преживявал, но какво всъщност предизвиква тези странни звуци?

Причината, поради която стомасите ни ръмжат, когато сме гладни, е хормоналната обратна връзка, която ни подсказва, че трябва да ядем, освен това тези звуци са индикация за работата на мускулатурата на храносмилателния ни тракт, който се свива и отпуска. Бумтещият и клокочещ звук, който издава, дори има собствено забавно име: борборигми (borborygmus), което означава бучене на гръцки.

Мускулни движения

Гладките мускули покриват по-голямата част от стомашно-чревния тракт на снопове, които могат да се свиват и отпускат, за да помогнат на храната да се движи в правилната посока. Ако опитате да си представите поредицата от тръби, през които храната трябва да се движи, то ще осъзнаете, че тя има нужда от притискащо движение, което да помага на твърдите частици да се движат напред – това е, което правят вашите мускули. Научната дума за това свиващо се движение е перисталтика и то се случва ритмично.

Освен че придвижват храната, тези мускулни контракции могат да движат газове и течности, така че представете си видовете звуци, които произлизат и от трите. Къркотещите звуци от мускулните контракции не са ограничени до стомаха и често шумовете, които чувате, идват от по-ниските части на червата.

Празен стомах

Част от причината, поради която къркоренето изглежда толкова силно, когато сме гладни, е, че по това време стомахът ви е празен. Храната е добър заглушител на звуците, така че когато я няма, мускулната дейност става по-шумна, въпреки че не се случва нищо по-различно от нормалното.

Хормонална обратна връзка

Хормоните ни помагат да следим нуждата си от хранителни вещества под формата на грелин и лептин. Грелинът ни казва, че сме гладни, докато лептинът ни казва, че сме сити. Някои проучвания върху животни показват, че грелинът може да увеличи подвижността и изпразването на стомаха, а проучване върху хора установи, че даването на грелин на участниците кара червата им да се движат по-бързо, отколкото ако им се дава физиологичен разтвор.

Възможно е когато огладняваме, грелинът да увеличава мускулните движения, които пораждат борборигми, но това е сложна част от нашата физиология, включваща много хормони, която все още не разбираме напълно, пише vesti.bg.

Само когато сме гладни ли ни къркорят стомасите?

Не! Има много неща, които червата ни трябва да изчистват, включително слуз, газове и течности, така че перисталтиката непрекъснато работи, за да не се натрупва нищо в организма и да се поддържа всичко в движение. Както може да ви каже всеки, който е имал газове, натрупванията могат да бъдат много болезнени и в случай на запушвания и волвули (когато червата се усукват), хората може да се нуждаят от спешна операция.

#здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници