10-те държави, където здравеопазването е най-развито

10-те държави, където здравеопазването е най-развито

pixabay

A A+ A++ A

Нивото на развитие на медицината в държавата е показател за нейното благосъстояние. На всяко едно управление му се иска да осигури добре работеща система на здравеопазване, но за съжаление, не винаги е възможно.

Вижте 10-те страни, където системата на здравеопазването е на най-високо ниво. Може би трябва да се равняваме по тях.

Швеция

Швеция оглавява класацията. Правителството на държавата финансира 97% от разходите за медицинско обслужване. Това означава, че всеки швед в живота си доплаща само 3% от общата сума, необходима за покриване на разходите за здраве. Средствата, давани от държавата са достатъчни, за да се закупи висококачествено оборудване в болниците, всички медицински консумативи и достойни разходи за хонорари за лекари.

Въпреки това, за стоматология за възрастни в тази страна се плаща от пациентите. Но има решение - да се следи здравето на зъбите от ранна възраст, тъй като децата под 19 години ползват безплатна стоматологична помощ, пише Е - Здраве и култура.

Швейцария

Швейцария има много висока продължителност на живота. Мъжете живеят средно 80, а жените - 85 години. Това предполага, че в тази страна здравната помощ на населението е приоритет.

За разлика от шведите, швейцарците трябва да плащат за здравно осигуряване и за издаване на застрахователна полица, за да получат необходимата медицинска помощ. Но това е просто една бюрократична формалност. Държавата покрива голяма част от разходите, които средният гражданин на Швейцария харчи за здравеопазване.

Южна Корея

Всеки гражданин на Южна Корея е задължен по закон да се подложи на годишни медицински прегледи, разходите за които са покрити от държавната хазна.

Корейските лекари считат, че всички процеси в организма, трябва да са в хармония с природата и все още използват древни лечебни техники, като интелигентно ги съчетават с модерни медицински иновации и стандарти за лечение.

Австралия

Австралия има благоприятен климат, добра среда, комфортен живот и отличнно развитие в областта на медицината. Медицинските разходи на 75% от австралийците се финансират от федералното правителство, а останалите 25% са обхванати от частното здравно осигуряване.

Австралийците трябва да плащат за лечение от зъболекар и офталмолог от джоба си. Въпреки това, сериозни неудобства в тази връзка жителите на страната не изпитват. В големите градове живеят доста заможни граждани, способни самостоятелно да финансират лечение на зъбите си. А за тези, които не могат да направят това, правителството предлага субсидии.

Италия

В Италия има една единствена Националната здравна служба, която на всеки две години прави безплатни прегледи за рак.

В случай на необходимост от операция в частна или обществена болница от пациента не се взема нищо. Спешната помощ е безплатна. Тази загриженост за здравето се отплаща - продължителността на живота на италианците е средно 82 години.

Испания

Испания отдава голямо значение на професионалното обучение на медицинския персонал. Най-обикновен фелдшер в градче с население от няколко стотин души е на нивото на лекар от частна клиника в огромен град. Добавете тук и закупуване на високотехнологична медицинска апаратура за сметка на държавата, и това ще е страната, където ще искате да се лекувате.

Израел

Тази страна е популярно място за поклонение на много вярващи. Здравеопазване в Израел и Мека са за тези, които почти са загубили надежда за възстановяване. Тук се помага и на най-тежко болни пациенти, извършват се най-сложни операции, които в много други страни не се правят.

Япония

Япония е държавата с най-развитите високи технологии, включително в областта на здравеопазването. Системата за здравеопазване в Япония е насочена към профилактика и рехабилитация. Тя се развива за сметка на здравно осигуряване, което се финансира от държавни и частни предприемачи.

Работодателите от частния сектор освен заплатата плащат на служителите и сума, необходима за покриване на разходите за частното здравно осигуряване. Необезпечените жители получават такава помощ от държавата под формата на държавни субсидии и са освободени от медицински такси.

Сингапур

Според Световната здравна организация, в Сингапур системата на здравеопазването е от най-добрите в Азия. Всяка година страната се посещава от четири милиона туристи, повечето от тях посочват отличните здравни услуги като основна причина за посещението. И това наистина е така.

Хонконг

Хонконг не се смята за държава, тя е специален административен район на Китай, с население от около 7 милиона души, но той живее собствен живот. Един от водещите финансови центрове в Азия. Предоставяне на здравни грижи в този град също се поддържа на добро ниво.

Хонконг е с една от най-ниските детска смъртост в света. И като цяло продължителността на живота класира Хонг Конг на второ място в света.

В основата на системата на здравеопазване в Хонконг е общинската медицина. Операции, лечение и профилактични прегледи, които се провеждат в общинските болници, са финансирани 90% от държавата.

#здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »