Следващата война в Европа: Русия срещу НАТО?

Следващата война в Европа: Русия срещу НАТО?
A A+ A++ A

Ако войната в Украйна бъде "замразена", Русия би могла в рамките само на 6 години да подготви своите въоръжени сили за нападение срещу НАТО. Подобна опасност вече не може да бъде изключвана, сочи ново проучване.

На натовските държави в Европа им остават само „пет до девет години“, за да се подготвят за евентуално нападение от страна на Русия. Констатацията се съдържа в анализ на Германското дружество за външна политика. Авторите Кристиан Мьолинг и Торбен Шюц са убедени, че „следващата война в Европа ще може да бъде предотвратена ефективно само за ограничен период от време“.

Русия е настроила оръжейното си производство на военен режим

Те посочват, че в рамките на войната срещу Украйна Русия вече е настроила оръжейното си производство на военен режим. „И след почти две години война руската боеспособност е по-голяма, отколкото изглежда в момента. Сухопътните войски бяха тези, които претърпяха най-големите загуби на персонал и материал“, се казва в анализа със заглавие „Да се предотврати следваща война“. Германия и НАТО били „в надпревара с времето“, за да въоръжат конвенционалните си сили до такава степен, че техният потенциал на сплашване да надхвърля руските перспективи за успешно нападение - например срещу натовските държави Литва, Латвия и Естония.

Кристиан Мьолинг се позовава в това отношение на военни източници и на източници от тайните служи в Германия. Анализът се покрива с новите директиви за развитие на Бундесвера в сферата на отбраната, представени от военния министър Борис Писториус в началото на ноември. Тогава той за първи път спомена думата „способност за водене на война“ като цел на реформите в Бундесвера.

„С бруталното нападение на Путин срещу Украйна войната се върна в Европа“, каза Писториус. „По този начин степента на заплаха се промени. Германия, която има най-голямото население и е най-силната икономика в центъра на Европа, трябва да бъде гръбнакът на Европа както в сферата на сплашването, така и в сферата на колективната отбрана“, заяви германският военен министър, представяйки новите насоки за германската армия.

Прогнозните срокове, в които би трябвало да се вмести НАТО, за да предотврати евентуална война, увеличавайки потенциала си за сплашване, произтичат от предположенията, че Русия ще успее да „замрази“ войната в Украйна. По този начин Кремъл би могъл да спечели време, за да възстанови потенциала на сухопътните си войски. Същевременно никой в Берлин не допуска, че войната в Украйна ще приключи бързо. „И двете страни имат по-нататъшни военни планове“, каза пред ДВ военният експерт Нико Ланге.

„Замразяване“ на фронта в Украйна

Неотдавна украинският върховен главнокомандващ Валерий Залужний предупреди, че досегашната военна помощ, предоставена на неговата страна от държавите, които я подкрепят, е довела единствено до патова ситуация. Фронтовите линии в източната и в южната част на Украйна почти не са се променили от началото на украинската контраофанзива през юни. Но при позиционна война Русия би имала предимство, тъй като нейната оръжейна промишленост има почти неограничен потенциал, както предупреди в интервю за ДВ австрийският военен анализатор Маркус Райзнер. Украйна би имала успех само ако войната не е позиционна, като за да стане това възможно през следващата година, тя ще има нужда от най-модерните западни оръжия.

Мнозина познавачи на военното дело са на мнение, че фронтът в Украйна се превръща в бойно поле, което е все по-зависимо от електрониката. Все повече се говори за използването на изкуствен интелект при воденето на войната.

„Става дума за управлението на електромагнитното поле, чрез което се осъществяват комуникациите и се управляват дроновете“, казва Райзнер. Нико Ланге също потвърждава, че междувременно Русия може успешно да пречи по сателитен път на украинските оръжия.

Провал на санкциите по отношение на високите технологии?

Това се отнася и за доставяните от САЩ ракетни комплекси „HIMARS“, с които преди година Украйна успя да прекъсне веригата на руските доставки. „Русия има големи успехи в заглушаването“, изтъква Ланге. Той има предвид смущенията на различните видове сигнали на противника. Това е особено важно от гледна точка на факта, че почти две години след началото си войната в Украйна тя все повече се превръща във война на дроновете. Те атакуват не само с оръжие, но и предоставят снимки и заедно със сателитното разузнаване създават прозрачност на фронта. Русия се е въоръжила и в това отношение, казва Ланге.

Очевидно икономическите санкции на ЕС и на САЩ не са попречили на Русия да продължи да се снабдява с микрочипове и други високи технологии. Освен това тя продължава да разполага със собствена сателитна навигация за насочването на ракети, обяснява военният експерт. Очевидно това също е било отразено в анализа на Германското дружество за външна политика.

НАТО трябва да повиши потенциала си за сплашване

В Берлин нараства убеждението – както отбелязва анализът, че при тези темпове на оръжейно производство Русия бързо ще може да възстанови сухопътните си сили. И то така, че нейната боеспособност да надхвърля сегашния потенциал за сплашване на НАТО при една конвенционална война в Европа: „Експертите и тайните служби смятат, че Русия ще има нужда от шест до десет години, за да се реши на нападение срещу НАТО“, посочва Кристиан Мьолинг. Съответно НАТО разполага със срок от пет до девет години, за да въоръжи от своя страна така, че да може да се защити срещу евентуално нападение от Русия.

„Нападение на Русия срещу НАТО вече не може да бъде изключено“, заявява Мьолинг. „При това положение въпросът вече не е дали Германия и НАТО трябва да са способни на война, а само – в какъв срок ще успеят да го постигнат.“

Автор: Франк Хофман

Източник: Дойче веле

#НАТО #Русия #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници