В Украйна се строят подземни училища

В Украйна се строят подземни училища

pixabay

A A+ A++ A

Изправени пред постоянната заплаха от руски въздушни удари, служители в източната украинска област Харков започнаха да строят силно укрепени подземни училища, които ще позволят на децата безопасно да се върнат към присъствено обучение, докато инвазията на Москва продължава, цитирана от Ройтерс.

Училищата в региона с около 2,5 милиона души, само на 20 мили (32 км) от руската граница, бяха принудени да се обучават онлайн след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Харков често е мишена на руски ракети, дронове и артилерия, като губернаторът съобщи в четвъртък, че селища в три различни района са били поразени през последните 24 часа.

Две училища, всяко от които побира до 500 души, в момента са в процес на изграждане и ще могат да издържат на директни удари, каза главният регионален архитект Антон Коротковских.

"Тези структури ще бъдат оборудвани с всичко необходимо за учебния процес", каза той в интервю за Ройтерс.

Повече са планирани до края на следващата година, каза Коротковских, добавяйки, че 817 учебни заведения в района на Харков са били повредени или разрушени по време на руската инвазия.

В една неотдавнашна сутрин работниците заваряваха слоеве от стоманена армировъчна тел и изливаха цимент, понякога под звуците на сирените за въздушно нападение, които редовно звънят.

Пространствата ще бъдат оборудвани с напълно функционални вентилационни, водопроводни и отоплителни системи, каза Серхий Петрулянис, чиято строителна фирма строи едно от училищата.

"Тоест, хората ще могат да останат тук повече от един ден", каза той.

Сега украинците се подготвят за още една зима на вероятни руски въздушни удари, насочени към критична инфраструктура, които миналата година предизвикаха масови спирания на тока в цялата страна.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници