Гласуват вота на недоверие в сряда - трети ден, пети опит

Гласуват вота на недоверие в сряда - трети ден, пети опит

НС

A A+ A++ A

След като вчера БСП отказваха да се регистрират, днес дадоха 21 гласа за начало на пленарния ден, но това не помогна за старта му

За първи път в парламентарната история вот на недоверие ще се гласува в три дни в две седмици. И днес парламентаристите продължиха да коват прецеденти, като не събраха кворум и така не можаха да продължат с процедурата за прегласуване на втория вот на недоверие срещу правителството. На два пъти днес народните представители не успяха да стартират работния си ден и така председателят на парламента Росен Желязков бе принуден да насрочи ново гласуване идната седмица - в сряда.

И при втория днешен опит се регистрираха 79 народни представители, с един повече от първия опит, при необходими 121 за старт на работния ден.

От ГЕРБ-СДС и „Възраждане" се регистрира по един депутат, от "Продължаваме промяната-Демократична България" – 55, от „БСП за България" – 21, както и независимият Радостин Василев. ДПС и „Има такъв народ" не участваха и във втората регистрация. А част от депутатите на ГЕРБ предпочетоха да слушат изявлението, което лидерът им Бойко Борисов даваше в парламентарните кулоари по време на преброяването в зала. Той самият подчерта, че не те са тези, които да осигуряват кворума. ИТН пък видяха в регистрацията на БСП предателство, предвид факта, че са инициатори на вота.

За втори пореден ден и опозиция, и (не)коалиционни партньори бойкотираха кворума. Играта с присъствието започна вчера, след като първото гласуване събра 66 от БСП, "Възраждане" и ИТН "за" сваляне на правителството, необходими са обаче 121. 61 депутати от ПП-ДБ обаче останаха в негова подкрепа. (Не)коалиционните им партньори от ГЕРБ и ДПС напуснаха демонстративно залата малко след като "Промяната" не подкрепиха искането им за отпадане на дерогацията за руски петрол веднага. Последвалото искане за прегласуване от БСП така и не се проведе - няколкото почивки така и не върнаха ДПС и ГЕРБ в зала.

Така прегласуването остана да "виси"- опозицията решиха да не се регистрират, въпреки че присъстваха в залата, а с отсъствието ГЕРБ и ДПС кворумът се провали. Сходна бе и ситуацията днес, макар при първия опит БСП да дадоха шанс за начало на работния ден.

#вота на недоверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници