Личните финанси - 3 стъпки за успешно приключване на месеца

Личните финанси - 3 стъпки за успешно приключване на месеца

Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

A A+ A++ A

Управлението на личните финанси с всичките им особености - приходи, разходи, месечни вноски за бързи кредити, непредвидени плащания - е тема, за която е добре да се говори максимално често.

Без значение колко пари взимате, според умението ви да управлявате финансите си може да приключвате месеца успешно, а може и да сте в непрестанна нужда от още пари.

С помощта на съветите от Изи Кредит ще очертаем ясно трите стъпки за успешно приключване на месеца.

Стъпка 1: Къде се намирате в момента във финансов план

Колко пари печелите? Колко пари харчите? Имате ли ясен отговор на тези въпроси? Ако не, посветете следващия месец не на промени, а на анализ на харчовете ви. Записвайте старателно всичко, което влиза и което излиза от вашата сметка.

Впишете първо приходите от заплата, наеми, хонорари или държавни плащания. Започнете да вадите от тази сума парите за храна, сметките, парите за бърз кредит на месечни вноски, ремонтите на колата.

В края на месеца вече ще имате ясна картина на финансовото ви състояние и ще знаете кои са сферите, подходящи за промяна.

Стъпка 2: Как да овладеете харчовете

Има два варианта човек да промени финансовото си положение - като започне да печели повече или като започне да харчи по-малко. По-високото заплащане е важен етап, но той не може да се постигне “от днес за утре”. За сметка на това намаляването на разходите е напълно във възможностите на всеки от нас.

Ето откъде може да намалите харчовете:

- Планирайте менюто си и се придържайте към него, като избягвате спонтанното купуване на чипсове, сокове и т.н. Те често натежават най-много на сметката в магазина

- Обединете плащанията по различни кредити и сведете до 1 месечно. Поинтересувайте се и за условията на бърз кредит на месечни вноски, за да ви е по-лесно да следите датата на падежа

- Канете гости вкъщи вместо да виждате навън

- Спрете излишните абонаменти, ако вече не ги ползвате - кабелна телевизия, висока сметка за телефон и интернет и т.н.

- Не бързайте да купувате нови дрехи или аксесоари, преди да проверите дали не ви чака в дъното на някой шкаф забравена бяла риза или официална рокля.

Стъпка 3: Спестявайте и харчете с удоволствие мярка

Да знаеш кога да спестиш и кога да похарчиш парите си - това е голямото изкуството на финансовата независимост. Повечето хора възприеха спестовността като недостатък, но това е погрешно схващане.

Колкото повече спестени пари имате, толкова по-добре за вас и финансовото ви спокойствие. Когато имате заделени пари настрана “за черни дни” обаче, идва и изкушението да ги похарчите за нещо отдавна мечтано.

Направете си услуга и не го правете. Дръжте спестяванията си за времето, в което няма да имате приходи. Докато работите и печелите пари, можете да се възползвате от бърз кредит с месечни вноски, чрез които да сбъднете моментните си желания, вместо да нарушавате финансовия си осигурителен пояс.

И в заключение, подсещат от Easy Credit, парите са средство за постигане на благополучие, което обаче трябва да се управлява умело, за да не се превърне в бреме.

Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.


#финанси #пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници