ГЕРБ и ДПС напуснаха залата преди гласуването на втория вот на недоверие на кабината "Денков - Габриел"

ГЕРБ и ДПС напуснаха залата преди гласуването на втория вот на недоверие на кабината "Денков - Габриел"
A A+ A++ A

Депутатите от ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарната зала преди гласуването на втория вот на недоверие към правителството "Денков - Габриел".

Гласуването бе насрочено за 13.55 часа, но бе отложено за по-късно заради обсъждането на дерогацитя на "Лукойл". Непосредствено преди гласуването народните представители отхвърлиха предложението на ГЕРБ в тридневен срок да отпадне дерогацията за внос на руски петрол у нас.

Сега има 15-минутна почивка.

Вотът е на тема "Отбрана и сигурност” и беше внесен от народните представители от парламентарните групи на "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ".

Според вносителите решенията на правителството в сектор "Сигурност" не се вземат спрямо реалните нужди на страната, а според чужди политически и икономически интереси.

ГЕРБ и ДПС запазиха мълчание в зала, но изразиха своята подкрепа за правителството от кулоарите на парламента.

Очакванията са и вторият вот на недоверие на кабинета "Денков - Габриел" да е неуспешен.

Дебатите по втория вот на недоверие продължиха над четири часа в сряда.

Опозицията обвини кабинета, че със закупуването на БТР-и и даренията за Украйна работят срещу националната сигурност и обслужват чужди интереси.

"Решенията в сферата на сигурността и отбраната не са мотивирани от реална загриженост за хората и държавата, а от персонални политически ангажименти пред чужди държави", каза Кристиан Вигенин от БСП.

"Купени са конграчулейшънси, но не е допринесено за бойната способност на армията", заяви Николай Дренчев от "Възраждане".

Военният министър Тодор Тагарев каза от своя страна, че "дезинформационната кампания, която парламентарно представени партии водят, води до увеличаване на некомплекта и снижаване на отбранителните способности на страната".

Според Кирил Петков от парламентарната група на ПП-ДБ "отбраната, на базата на стари руски машини, може да предизвиква носталгия у някои, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива".

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници