Трусове в сглобката: ГЕРБ предупредиха партньорите си, заради евентуални коалиции в СОС (ОБЗОР)

Трусове в сглобката: ГЕРБ предупредиха партньорите си, заради евентуални коалиции в СОС (ОБЗОР)

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Вотът на недоверие е съпроводен от нови червени линии между партньорите във властта. Сред тях е и бюджетът за следващата година. Предупреждение се чу и заради евентуални коалиции в Столичния общински съвет.

Финансовия министър Асен Василев започна разговори с парламентарните групи, за да обсъдят различните предложения за Бюджет 2024 г. Днес среща е имало с ДПС, научихме от председателя на парламентарната група Делян Пеевски. А в следващите дни се очаква такава и с ГЕРБ.

И докато Бойко Борисов е категоричен, че няма да оттегли подкрепата си заради сметката на страната за следващата година, то отправи сериозно предупреждение към партньорите, заради ситуацията в Столичния общински съвет. А това предупреждение по думите му идва заради обаждане на Кирил Петков точно преди деня на вота.

От кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново разкритикува проектобюджета на Асен Василев. "Съветвам финансовия министър бързо да го преправи, преди първо четене, за да не се налага да гласуваме против”, категоричен бе Борисов.

И отново подчерта, че настояват да бъдат отпуснати пари за ясно разписани проекти във всички общини. А за това ще водят преговори с Асен Василев. Но по думите на Борисов споровете за сметките няма да доведат до разваляне на сглобката.
„Ние години наред бяхме без бюджет, последните години. Това не е нищо ново”, добави той.

Че парите за следващата година няма да застрашат правителството, смята и Делян Пеевски, който заяви, че срещите по темата вече са започнали.
„Току-що разговаряхме с финансовия министър, започваме разговори по темата ще разговарят и с колегите от ГЕРБ и тогава ще ви кажем”, посочи Пеевски.

Премиерът Николай Денков също заяви,че към този момент не вижда непреодолими различния. „Толкова важен приоритет за всички, че не мога да си представя някой да тръгне да си играе с приемането или непримането. Двете страни да седнат заедно и да си обсъдят различията”, заяви премиерът.

Но докато спорът за бюджета изглежда преодолим, то проблем се оказва този за столицата, където за председател на Съвета „Продължаваме промяната” потърсиха подкрепа първо от БСП и „Възраждане”.

„Искам да напомня на Петков, че беше петък към 17 ч. вечерта, когато той ми каза, че ако не бъде избран Терзиев ще падне правителството. Казах: „Гласувайте за кандидата на правителството”. И сега какво се получава уж прокремълски, пропутински с тези партии разговарят за мнозинство”, каза Борисов и предупреди: „Цената я плащаме всички, а ПП и ДБ ще я платят горчиво, ако направят коалиция в София с тези партии”, добави той.

А премиерът Николай Денков посъветва колегите си в общината да водят преговори по пример на тези за правителство. И да не повтарят същите грешки.
„Вчера в разговора, в който имах с новия кмет му казах: „Не затваряйте възможности”, защото в миналото НС, ние затворихме и трябваше да минем през още едни избори”, посочи той.

Следващото гласуване за председател на Столичния общински съвет е в понеделник. Но ГЕРБ са категорични – няма да подкрепят кандидата на ПП-ДБ.

#сглобка #трусове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници