Дянков: Очакванията за по-добър живот в България водят до популизъм

A A+ A++ A

В България неимоверните очаквания за по-добър живот сега и веднага водят до по-голям популизъм в политиката, отколкото в други европейски държави, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Това каза Дянков при представяне на икономическата оценка на Световната банка за постиженията на България през последните 20+ години, предаде репортер на Информационна агенция „Фокус“.

Финансовият министър посочи, че само за последните три години България е настигала Гърция по доходи, а след 4-5 години средният българин ще е по-богат от средния грък.

По думите му трябва да се мерим с най-добрите, но да имаме и по-голяма производителност. Достигането на средноевропейските нива на доходи и демографският проблем обаче са сред основните предизвикателства пред България в следващите няколко години.

По отношение на демографския проблем Дянков коментира, че в цяла Европа ражданията са по-малко от хората, които си отиват.

„За мен борбата с лошата ни демография е борба за работни места“, отбеляза Дянков.

Той обясни, че когато млади хора отиват в други страни, България губи техните поколения. Освен работни места са необходими и повече детски градини за младите семейства, каза още Дянков.

Само в големите градове не достигат 130 детски градини. Толкова ще бъдат достатъчни, за да поемат всички деца, които се раждат при настоящите темпове, допълни Дянков.

За справяне с демографския проблем по думите му е необходимо да се запазят и по-възрастните хора, които искат да работят. Министърът посочи, че ранното пенсиониране е желано само от служителите на армията и на МВР, защото след пенсиониране те могат да продължат да работят и да получават допълнителни доходи, но за другите българи не е така.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници