Столичната полиция: Никога не сме казвали, че няма да се справим с мача и протеста

Столичната полиция: Никога не сме казвали, че няма да се справим с мача и протеста

сдвр

A A+ A++ A

Никога СДВР не е казвала, че не може да не се справи с което и да е мероприятие. Дори когато бе решено футболната да бъде преместена в Пловдив, СДВР предложи да окаже съдействие на колегите от Пловдив. Това, което зависи, ще бъде направено.

Това обясни на днешната пресконференция по повод европейската квалификация България - Унгария и протеста срещу БФС преди нея Иван Георгиев, началник сектор масови мероприятия към СДВР.

Заради планираната акция на феновете от централата ни пратиха уведомително писмо до УЕФА, а оттам постановиха двубоят да е без публика. Той бе преместен в Пловдив, а впоследствие върнат в София. От думите на полицейския началник става ясно, че от СДВР не са настоявали за подобни варианти.

"Не сме бягали никога от отговорност. Ще бъде създадена необходимата организация за осигуряване на обществения ред преди, по време и след приключване на футболната среща. Както и във връзка спонтанно възникнали мероприятия, организирани в социалните мрежи - в случая Фейсбук. Има уведомление в столична община за провеждане на протестни мероприятия. Заявеното мястото за протеста е от първата пряка на улица "Гурко" - улица "Любен Каравелов", до Министерството на спорта - това е мястото за протест. Има и на други места, които са заявени, но не официално Ще има необходимия брой полицейски служители, които ще бъдат пренасочвани, за да се осигури обществения ред", обяви Георгиев.

"Около стадиона ще бъде обособена охранявана зона с полицейска лента и парапети и на тях ще бъдат наредени полицейски служители. В определен момент тази зона ще бъде оставена санитарна, като граждани няма да бъдат допускани. Не е изключено в определен момент да се спре и пътното движение Целта е единдснмено да се се опорочи провеждането на футболната среща. Гражданите, които пожелаят да проведат събирането т.нар. от нас протест, нека да го направят мирно, както пише в Конституцията, без оръжие. Спрямо тези, които са с намерение и извършат противообществена проява, ще бъде прилагана цялата строгост на закона", каза още той.

От СДВР бяха категорични, че пряк ангажимент за охраната на футболната среща нямат.

"Ангажимент на СДВР за охраната е съпровода на отборите, както и на длъжностните лица от определена точка до определена точка. Пряк ангажимент за охраната на срещата нямаме. Три охранителни фирми са наети да обезпечат сигурността на територията за спортното съоръжение, което е по задължение на организатора. Ако се наложи, ще окажем необходимото съдействие", каза Георгиев.

Той обясни, че организатор на протеста е представител на един от двата столични грандове, но не пожела да разкрие дали става въпрос за "Левски" или за ЦСКА.

"Организатор на протестното мероприятие е представител на столичен клуб. Днес около 16:30 часа ще проведем работна среща с него. Познат е по физиономия, но самото име на момчето нищо не ми говори. След това ще имаме повече яснота и относно организацията, и за очакванията. Засега информацията ни е изцяло от социалните мрежи. Трудно можем да преценим каква ще е бройката на участниците", каза Георгиев.

#СДВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници